Потписан споразум о учешћу Републике Србије у програму Креативна Европа

Потписан споразум о учешћу Републике Србије у програму Креативна Европа

29/11/2021

С великим задовољством вас обавештавамо да је Република Србија званично приступила програму Креативна Европа 2021-2027. Споразум између Владе Србије и Европске уније потписале су потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић и комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Европске уније Марија Габријел.

Ступањем на снагу Споразума установама културе, удружењима грађана и другим правним лицима у култури омогућава се учешће у најзначајнијем програму Европске уније за културу, чиме се обезбеђује интеграција наше културе у међународне развојне токове, подстиче мобилност уметника и културних стваралаца, промовише културна разноликост и интеркултурни дијалог, обезбеђује финансијска подршка за домаће професионалце у култури – како у јавном, тако и у цивилном и приватном сектору, те поспешује процес европских интеграција Републике Србије.

С буџетом који је за 50% увећан у односу на претходни програм (2014 – 2020), Креативна Европа 2021-2027 ће са 2.44 милијарди € улагати у пројекте и иницијативе који унапређују културну разноликост и одговарају на потребе и изазове с којима се сусреће област културе и креативности. Новине које програм доноси допринеће опоравку сектора, оснаживањем дигиталне трансформације и еко-одрживости, развијајући на тај начин већу отпорност и инклузивност.

Програм ће настојати да чува, развија и промовише европску културну и језичку разноликост и наслеђе, те да повећа компетитивност и економски потенцијал културног и креативног, а нарочито аудиовизуелног сектора.