Припремите се за наредни конкурс за европске сарадње

Припремите се за наредни конкурс за европске сарадње

05/07/2019

Овогодишњи распис конкурса за европске пројекте сарадње очекујемо почетком јесени, а наредних неколико месеци је довољно времена да се припремите за конкурисање. Током целе године Деск Креативна Европа Србија помаже свим установама и организацијама које планирају да конкуришу, те вас позивамо да искористите све прилике за помоћ које нудимо како бисте што боље припремили ваш пројекат.

Конкурсом се подржавају пројекти установа и организација које делују у области културе, а подразумевају сарадњу с најмање две партнерске организације из Европе с фокусом на развој публике, унапређење мобилности или јачање капацитета за рад. До сада је подржано 76 европских пројеката сарадње у којима учествује преко 100 установа и организација из Србије. Уколико желите да постанете део европског партнерства, скрећемо вам пажњу на неколико важних корака до јесени:

1. Истражите до сада подржане пројекте на нашем сајту и у претраживачу пројеката како бисте стекли увид у могућности које програм пружа. Упознавање с подржаним пројектима вам може помоћи да осмислите аутентичан одговор на приоритете конкурса. Поред тога, корисно је да истражите прошлогодишњи водич за конкурисање.

2. Ако имате пројектну идеју, посветите довољно времена потрази правих партнера за вашу пројектну идеју; то не морају да буду организације сличне вашој, важно је да препознајете њихове снаге, да делите заједничке вредности и да постоји узајамно поверење. Само таква партнерства имају успеха, јер гарантују дуговечност. Уколико до сада нисте успоставили личне контакте с европским организацијама, партнере можете тражити у бази позива за партнерство или тако што ћете саставити ваш позив. Такође, обратите се и европским мрежама које препознајете као важне за ваш рад и пројекат који припремате – можда међу њиховим чланицама има заинтересованих за сарадњу с вама.

3. Уколико вам је потребна помоћ у дефинисању концепта и финансијског плана вашег пројекта, јавите нам се да вам помогнемо или се пријавите за учешће у обукама које организујемо. Од 5-8. августа у Тршићу биће одржан семинар за писање пројеката, а крајем лета још један у Војводини. Сваког радног дана, у нашим канцеларијама у Београду и Новом Саду можете заказати састанак с нашим тимом.

Европски пројекти сарадње су прилика да остварите додатна финансијска средства за реализацију ваших идеја, да се повежете с кључним актерима међународне сцене и да изградите кредибилитет ваше организације на међународном плану.

Стојимо вам на располагању за сва питања, јавите нам се!