Програми Европске уније у служби развоја локалних заједница

Програми Европске уније у служби развоја локалних заједница

05/07/2017

У Клубу посланика у Београду, 5. јула 2017. године одржана презентација ЕУ програма намењена запосленима у локалним самоуправама, под називом „Програми Европске уније у служби развоја локалних заједница”, коју су организовале Стална конференција градова и општина и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије. Догађају је присуствовало преко 60 учесника из преко 30 општина и градова са територије целе Србије.

Осим средстава из претприступних фондова ЕУ, локалној самоуправи у Србији на располагању су и средства из одређених ЕУ програма у којима наша земља има право учешћа. Њихова сврха је да подрже државе чланице, али и државе кандидате за чланство у ЕУ, у спровођењу унутрашње политике ЕУ у различитим областима (попут образовања, културе, заштите потрошача, конкуренције, животне средине, истраживања и развоја).

Скуп су отворили Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина и Жарко Степановић, в.д. директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у свом обраћању је истакла да се процес европских интеграција не односи увек на високополитичке теме, већ и на питања развоја. У том смислу је нагласила значај учешћа у ЕУ програмима, кроз које је већ подржан велики број одличних пројеката из Србије. Министар је навела да Република Србија тренутно има право учешћа у следећим ЕУ програмима: Хоризонт 2020, КОЗМЕ, Програм ЕУ за запошљавање и социјалне иновације (ЕаСИ), Еразмус +, Европа за грађане и грађанке, Креативна Европа, Фискалис 2020, Европски здравствени програм, Царина 2020, Механизам цивилне заштите.

Министар Јоксимовић такође је истакла значајну улогу јединица локалне самоуправе, али и организација цивилног друштва и других релевантних актера на локалном нивоу, у предприступном периоду, као и у процесу преговора о приступању Србије Европској унији. Министар Јоксимовић се осврнула и на доступна ИПА средстава и изнела је податак да Република Србија до 2020. године може да очекује још милијарду евра бесповратне помоћи из Европске уније (ЕУ) на националном нивоу, а да локалне самоуправе кроз многе програме могу да аплицирају за новац за пројекте. Она је навела и да претприступни фондови износе 200 милиона евра годишње.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић је навео да је циљ скупа да се подигне ниво интересовања локалних самоуправа за аплицирање за средства из ЕУ која су им на располагању.

„Наша улога у том процесу зависи, пре свега, од нас самих”, поручио је Станичић представницима градова и општина.

Вршилац дужности директора Канцеларије, Жарко Степановић указао је на значај ЕУ програма „Европа за грађане и грађанке” за који је Канцеларија национална контакт тачка од 2012. године, а који омогућава да локалне самоуправе и организације цивилног друштва сарађују и умрежавају се са партнерским институцијама у ЕУ.

„Тако јачамо капацитете за припрему и коришћење фондова и у тренутку приступања Србије ЕУ”, изјавио је Степановић. Према његовим речима, до сада је одобрено 29 пројеката, укупне вредности 1,7 милиона евра.

Руководилац Деска Креативна Европа Србија, Димитрије Тадић, представио је прилике за успостављање европске сарадње које пружа програм Креативна Европа, критеријуме за конкурсање с пројектима у оквиру којих јединице локалне самоуправе могу да пријаве предлоге пројеката и буду носиоци и/или партнери на пројектима. Такође, Раде Милић представник Центра за урбани развој представио је пројекат Дигитални нааративи малих историјских места као пример добре праксе.

Скуп је организован у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза”, који СКГО реализује уз подршку Владе Шведске.