Промоција књиге Cultural Diplomacy на Битефу

Промоција књиге Cultural Diplomacy на Битефу

13/09/2017

Позивамо вас на промоцију књиге “Културна дипломатија: уметност, фестивали и геополитика” у оквиру првог дана Битефа!

Дођите да разговарамо о међународној културној сарадњи и да преузмете свој примерак књиге.

На промоцији ће говорити Милена Драгићевић Шешић, професор ФДУ, Вида Огњеновић, књижевница и дипломата, Иван Меденица, уметнички директор Битеф фестивала и Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија.

Књига КУЛТУРНА ДИПЛОМАТИЈА: УМЕТНОСТ, ФЕСТИВАЛИ И ГЕОПОЛИТИКА (Cultural Diplomacy: Arts, Festivals, Geopolitics ур. Милена Драгићевић Шешић у сарадњи са Љиљаном Рогач Мијатовић и Нином Михаљинац) је заједнички пројекат Деска Креативна Европа Србија и Факултета драмских уметности у Београду, који је прошлог октобра заједно са Битеф фестивалом организовао међународну конференцију: Битеф и културна дипломатија: позориште и геополитика. Конференција је осветлила значај Битефа као фестивала на размеђи истока и запада, платформе за сусрет различитих култура, испитујући деловање Мире Траиловић и Јована Ћирилова, које је уписало Београд на светску позоришну и политичку мапу.

Књига доноси текстове који се баве кључним питањима културне дипломатије (мека моћ) у светлу нових геополитичких односа: културе страха, понижења и наде (Мојси), преиспитујући значај идеологије и политичког деловања које инструментализује културу. Аутори, од Велике Британије до Јужне Африке, Аргентине и Турске, пишу о изазовима савремене мулти/униполарне ситуације, продубљене економском кризом и миграцијама с једне, а политичким популизмом с друге стране. Већи број радова се бави улогом фестивала, а посебно Битефа у тим процесима, могућностима интеркултуралног дијалога, вођења тзв. културне дипломатије одоздо.

Други део књиге представља резултате експертских „радних столова” одржаних посебно за различите области културе (музика, извођачке уметности, књижевност итд.) априла 2016. на иницијативу Деска Креативна Европа Србија. Деск поред промоције самог програма, иницира и пројекте од ширег значаја за развој међународне сарадње сектора културе у Србији, па је стога задатак сваког радног стола био да донесе конкретне препоруке за развој међународне сарадње у Србији. Ти резултати публиковани су у IV поглављу, а V поглавље даје преглед међународне сарадње културних организација Србије (2010-2016).