Радионица „Културно наслеђе у функцији развоја културног туризма“

Радионица „Културно наслеђе у функцији развоја културног туризма“

04/06/2018

У оквиру трећег дана Форума Креативна Европа 2018, 22. јуна у простору Вукове задужбине, Краља Милана бр. 2 с почетком у 10 часова биће одржана радионица „Културно наслеђе у функцији развоја културног туризма“.

Културни туризам је један од најбрже растућих видова туризма данашњице са учешћем од 40% у европском туризму. Управо културно наслеђе често представља окосницу развоја туризма, док туризам може допринети његовом очувању, ревитализацији и промоцији, и поред економског ефекта, унапредити свест и бригу о културним ресурсима.

Радионица је намењена представницима установа и организација у култури и свим заинтересованим за развијање пројеката културног туризма, а нарочито онима који се припремају за конкурисање на програм Креативна Европа.

Циљ радионице је да подстакне учеснике на размишљање у правцу интерпретације и коришћења културног наслеђа за креирање нових туристичких садржаја.

Учесници радионице ће се упознати са појмом и значајем културног туризма, као и примерима пројеката у Србији и Европи. Главни део радионице биће посвећен раду у групама у циљу осмишљавања и развијања пројектних активности и начину коришћења културног наслеђа у сврху развоја туризма, а на одређеном примеру културног ресурса у Србији.

Радионицу води Лана Гуњић, дипломирани туризмолог и мастер менаџер у култури.

Како бисте се пријавили за учешће у радионици потребно је да попуните пријаву која се налази на овом линку до недеље 17. јуна у 17 часова. Број учесника у радионици је ограничен.

Обавештавамо вас да је 18. јуна донета одлука о резултатима пријава за учешће у радионици. Списак учесника можете преузети овде.

Лана Гуњић (Београд, 1991), туризмолог и мастер културне политике и менаџмента у култури, дипломирала је на Географском факултету, Универзитета у Београду – одсек туризмологија (2014), а потом завршила интердисциплинарне студије на УНЕСКО-вој катедри Cultural Policy and Management, заједничком програму са Универзитетом Лион 2, у Француској (2015). Председница је удружења „Млади за туризам“ (2015-) у коме је активна од 2011. године, радећи на организацији семинара, вођењу радионица и реализацији пројеката. Радила је као сарадница часописа „Туристички путоказ“ (2011, 2012), праксе у Туристичкој организацији Београда (2013) и Културном центру Србије у Паризу (2015). Била је координатор Београдског ирског фестивала (2016). Сарадница на пројектима у култури и туризму, a тренутно ангажована на ЕУ пројекту „Supervision of works for rehabilitation of the Franciscan Monastery in Bač“ као јunior tourism expert. Ради као координатор у Асоцијацији независна културна сцена Србије.