Реализоване in-house обуке у 2020. години

Реализоване in-house обуке у 2020. години

11/12/2020

 

У циљу одржавања континуитета рада на јачању капацитета домаћих установа и организација у погледу европске сарадње и писања пројеката, Деск Креативна Европа Србије је у сарадњи с партнерским организацијама и појединцима организовао неколико in-house обука у другој половини 2020. године.

За разлику од традиционалних обука Деска које окупљају велики број професионалаца у култури, формат in-house обука подразумева директан рад у малим групама, што је у складу с епидемиолошким мерама током епидемије Ковид-19.

На основу јавног позива изабрано је 15 установа и организација у култури, а обука је успешно реализована с 12 њих, док ће због непредвиђених околности сусрети с три организације бити организовани током 2021. године.

У сарадњи с тимом креативног хаба ”Нова Искра”, организације која је у оквиру програма Креативна Европа развијала своје међународне сарадње и контакте, одржана је обука у Центру за културу и образовање ”Божидарац 1947” (Београд), ”Инат” центру (Београд), Шабачкој библиотеци, Народном музеју Шабац и Културном центру Шабац.

С тимовима Центара савремене уметничке продукције “Viva Dance Academy”(Нови Сад) и Креативно афирмативне организације ”Парнас” (Нови Сад) радио је Лука Кулић, представник Галерије Матице српске, који има запажено искуство у реализацији пројеката у оквиру програма Креативна Европа.

Андрија Стојановић, координатор послова међународне сарадње Института за филозофију и друштвену теорију и члан организације цивилног друштва ”Тачка комуникације” и Нина Михаљинац, доценткиња у области културне политике на Факултету драмских уметности радили су с тимовима Удружења ликовних уметника Србије на развоју неколико пројектних идеја.

У Суботици, обуку с тимом удружења грађана ”Клара и Роса” одржао је Дејан Вујиновић, представник организације ”Етнофест” која управо завршава реализацију европског пројекта сарадње у оквиру програма Креативна Европа.

Тим Деска Креативна Европа Србија одржао је неколико обука, подељених у више сесија (онлајн и уживо) с тимовима Факултета примењених уметности (Београд), Студентски културни центар Крагујевац, Синдиката новинара Србије (Београд), Друштво РЕ.КреАКТа (Београд) и организацијом Кид Хаб (Београд). Првом делу обуке, који је одржан онлајн, присуствовали су представници свих организација, док је други део обуке с представницима Факултета примењених уметности, Кид Хаба, Факултета техничких наука и друштва РЕ.КреАКТа заказан за прву половину 2021. године.

У наредном периоду биће отворен нови позив за пријаву учешћа у in-house обукама, које ћемо реализовати широм Србије током пре половине 2021. године.