Резултати другог и-Портунус позива

Резултати другог и-Портунус позива

19/07/2019

У јуну 2019. године, и-Портунус је покренуо други позив за подношење пријава за краткорочне мобилности у области сценских и визуелних уметности. Путем групних и појединачних пријава, пристигло је 710 пријава које обухватају 1.141 појединца. Свака од пријава оцењена је од стране два независна евалуатора, специјализована за дату уметничку област.

Подршку је остварило шест појединаца из Србије: Јован Ћурчић (визуелне уметности) која путује у Хрватску, Игор Коруга (извођачке уметности) који путује у Холандију, Ива Брдар, Ксенија Ђуровић и Ана Вуковић (извођачке уметности) које путују у Француску и Мирјана Драгосављевић (извођачке уметности) која путује у Португалију.

Уз подршку истог фонда, на резиденцијални боравак у Србију долазе Рита Гóби (извођачке уметности) из Мађарске, Матеја Смиц (визуелне уметности) из Ирске, Зулфикар Филандра (визуелне уметности) из Босне и Херцеговине, Seda Yıldız (визуелне уметности) из Немачке, Неза Кнез (визуелне уметности), Данило Милованови (визуелне уметности), Тоне Пољанец (визуелне уметности) и Лука Ердани (визуелне уметности) из Словеније!

У оквиру другог позива укупно је подржано 131 уметника и / или стручњака за културу с укупним износом од 249.900,00 евра. Финансијска подршка покрива 27% пројеката визуелних уметности и 73% пројеката извођачких уметности, етаблираних (47%) и у повоју каријере (53%) уметника и/ или професионалаца у култури од којих су 62% жене, 37% мушкарци и 1% неодређених. Пријављено је 65 особа путем групне пријаве (49,6%) и 66 особа које су поднеле појединачну пријаву (50,4%) за укупно 88 одабраних пројеката. Укупно 68% одабраних апликаната се први пут пријавило, а за 32% њих ово је био други покушај.

Циљеви пројеката резиденција су оријентисане на продукцију (32%), међународну сарадњу (31%) и професионални развој (23%). Најпопуларније дестинације за пројекте мобилности су Француска (6,6%), Немачка (6,6%), Чешка (5,8%), Словенија (5,1%) и Шпанија (5,1%). Земље одредишта које нису тражене у овом позиву су Албанија, Јерменија, Босна и Херцеговина, Исланд, Луксембург, Молдавија, Црна Гора и Словачка.

Укупно 53,4% одабраних апликаната пријавило за категорију 15 – 29 дана, 26,1% за категорију 30 – 59 дана и 20,5% за категорију 60 – 85 дана.
Детаљније статистике последњег позива и цео списак подржаних уметника и професионалаца у култури можете наћи на званичном сајту и-Портунус конкурса.