Резултати конкурса за књижевне преводе 2019

Резултати конкурса за књижевне преводе 2019

26/11/2019

Данас су објављени резултати конкурса за књижевне преводе у 2019. години. Издавачке куће из Србије су поново на врху листе добитника ̶ у категорији двогодишњих пројеката подржано је пет издавачких кућа.

То су издавачка кућа IPC Media са пројектом Unifying Strength of Diversity: European Literature Through Time, Genres and Languages, издавачка кућа Urban Reads са пројектом Different is Okay – The Best of Urban Europe, издавачка кућа Завет са пројектом 8 Books to Remind You that All Borders Are Fictional, издавачка кућа Одисеја са пројектом Perfect Reads for Generation Z и издавачка кућа Прометеј са пројектом Literary Carousel – a Genre Ride.

Честитамо свима на успеху, а изузетно нам је драго што међу добитницима подршке програма Креативна Европа има нових издавача. У овој години је пристигао рекордан број конкурсних пријава из Србије, чак 20 предлога пројеката, што је дупло више у односу на остале земље.

Поред Србије, међу најуспешнијима су и Словенија са 6 подржаних пројеката, као и Пољска и Северна Македонија са по 4 подржана пројекта. Статистика укупних резултата конкурса показује да је највише пројеката превода романа (42%), затим фикције за децу (24%), кратких прича (11%), стрипа (9%), поезије (7%) и драме (6%).

Укупан износ додељених средстава издавачким кућама из Србије износи 251,275 €. Више информација о резултатима конкурса погледајте на сајту Европске комисије.