Резултати конкурса за књижевне преводе 2017

Резултати конкурса за књижевне преводе 2017

17/11/2017

Објављени су резултати конкурса за књижевне преводе. Својом проактивношћу и добрим идејама домаће издавачке куће оствариле су велики успех и Србију поново поставиле на прво место по броју одобрених пројекта на конкурсу за књижевно превођење.

Одлука комисије на овогодишњем конкурсу била је усмерена ка подршци мањег броја пројеката већим износима средстава, тако да је укупно подржано 33 пројеката књижевног превођења.

Од пријављена 22 пројекта, 5 пројеката домаћих издавашких кућа је остварило подршку програма Креативна Европа. Међу најуспешнијима су и Бугарска са 20 поднетих и 4 подржана пројекта, као и Хрватска и БЈР Македонија са по 3 успешна пројекта.

Честитамо Самосталној агенцији за издаваштво Одисеја за пројекат Old Continent, New People: Finding Your Own Place, Ангенцији за издаваштво Штрик за пројекат Women’s Decameron: for a new Renaissance in European literature, Контраст издаваштву за пројекат Europe: Different Journeys, One Destination, Издавачкој кући Арете за пројекат European Literature Today: Universal Stories of Personal Revolutions и Предузећу за графичку и издавачку делатност Хеликс за пројекат Beyond horizons: cross-cultural mosaic of contemporary European fiction.

Укупан износ додељених средстава издавачким кућама из Србије на овогодишњем конкурсу за књижевне преводе износи 271.008,59 €. Више информација о резултатима конкурса погледајте на сајту Европске комисије.