Реконструкција МСУБ у ужем избору за ЕУ награду за архитектуру

Реконструкција МСУБ у ужем избору за ЕУ награду за архитектуру

25/01/2019

Пројекат реконструкције Музеја савремене уметности у Београду изабран је у ужи избор за награду Европске уније за савремену архитектуру “Миз ван дер Рое” (Mies van der Rohe).

У образложењу је истакнуто да готово невидљива интервенција на МСУБ-у открива редак, али неопходан приступ реконструкцији, обнови и очувању архитектонског наслеђа.

Награда МИЕС додељује се пројекту који је реализован у последње две године, а представља пример најбоље европске архитектуре. Реконструкција МСУБ-а, коју потписује архитекта Дејан Тодоровић, први је пројекат из Србије који је кандидован за MIES награду, у чијем је ужем избору укупно 40 пројеката из 17 земаља.

У образложењу о номинацији МСУБ-а истакнуто је да је реч о здању изграђеном према пројекту архитеката Иванке Распоповић и Ивана Антића, који су за то награђени Октобарском наградом. Лоцирана на ушћу Саве и Дунава, зграда МСУБ-а отворена је 1965. године. Иницијални концепт био је да се цео парк претвори у музејски кварт, али та идеја никада није реализована, па је МСУБ остао усамљени пример југословенског модернизма на том простору. Зграда је проглашена 1987. за споменик културе, али је затворена 2007. године због неопходне реконструкције која је започета, али је потом одлагана због недостатка средстава. Радови на реконструкцији настављени су 2016. године, а МСУБ је коначно поново отворен у октобру 2017. године.

Посебно је истакнут ентеријер МСУБ-а, описан као флуидан, окупан дневном светлошћу и одсуством зидова, што омогућава посетиоцима да, пролазећи кроз пет нивоа зграде, не изгубе осећај целине изложбе.

“Лепота оригиналне архитектуере је остала нетакнута. Нове технологије уведене су тако да свега три запослена могу да воде рачуна о целом систему”, наведено је, између осталог, у опису пројекта реконструкције МСУБ-а.

Највише пројеката у ужем избору је из Француске (седам), Шпаније (шест), Белгије (четири), Аустрије и Данске (по три). Из Немачке, Ирске, Италије, Холандије и Румуније су по два, а осим из Србије, први пут у трци за то признање су и пројекти из Албаније (Скендербегов трг у Тирани) и Словачке. По један пројекат у ужем избору имају и Естонија, Финска, Пољска и Португал.

Седмочлани жири (Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita и Frank McDonald) одабрао је 40 пројеката у ужи избор, од којих је највише из области културе (15 – музеји, културни центри, музички театар и конгресниц ентар), а затим из области образовања (шест – школе, универзитетске зграде, библиотеке), док пет припадају категорији колективног становања.

За награду МIES кандидована су била 383 пројекта из 238 градова из 38 земаља.

Пет финалиста биће проглашено 13. фебруара, а церемонија доделе награде биће одржана 7. маја у Павиљону Фондације “Миз ван дер Рое” у Барселони.