Стручни скуп у Сарајеву

Стручни скуп у Сарајеву

10/11/2017

Деск Креативна Европа Босне и Херцеговине у сарадњи с Министарством цивилних послова БиХ организовао је семинар на тему “ЕУ фондови за културу, унапређење регионалне сарадње у сектору културе и подршка од стране локалних извора”.

Представници дескова Албаније, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Словеније и Србије говорили су искуству учешћа у програму Креативна Европа, као и механизмима подршке учешћа који постоје на националном нивоу.

Ситуација и инструменти кофинансирања се разликују се у земљама региона – у Албанији у суфинансирању учествују влада, општине и регионалне институције, у Грчкој је у периоду од 2007. до 2017. године влада суфинансирала 690 пројеката који су добили средства Европске уније.

У Црној Гори још увијек не постоји национални механизам суфинансирања пројеката који су добили ЕУ подршку, док је ситуација видно другачија у Словенији где је министарство културе основало фонд за подршку словеначких културних институција, а само у 2016. години одобрен је износ од 85.000 евра за суфинансирање. Нарочито је занимљиво финансирање ових пројеката од стране словеначких општина и то у износу до 30% тражених средстава. У Хрватској постоји фонд за суфинансирање и организације које добију подршку ЕУ ослобођене су плаћања ПДВ-а.

Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија презентовао је могућности које се нуде у Србији где сви успешни апликанти у оквиру програма Креативна Европа могу остварити суфинансирање за своје пројекте кроз специјализоване конкурсе Министарства културе и информисања, што им битно олакшава и учешће на самим позивима програма Креативна Европа.

Искуства из региона показују да је неопходно формирати механизме за суфинансирање пројеката у оквиру ЕУ програма Креативна Европа, на различитим административних нивоима у БиХ, истакао је Един Велаџић из Министарства цивилних послова БиХ. Потребно је и утврдити јасну и једноставну процедуру која би омогућила ослобађање од ПДВ-а оних активности у пројектима у области културе који се финансирају из ЕУ фондова. Упознавањем присутних представника ентитетских и кантоналних министарстава културе с вишеструким вредностима и користима учешћа у програму Креативна Европа, учињен је и први корак ка томе да награђени пројекти буду препознати и подржани приликом расподеле средстава за културу, те је истакнуто како би успостављање посебних буџетских линија за ове пројекте увелико олакшало њихову реализацију.

Заједнички закључак је и како је потребно осмислити стратегију за бољу промоцију успешних апликаната и пројеката у јавности, у циљу повезивања с пословним сектором, као и даље подршке организација у суфинансирању ових пројеката. Руководитељка Деска Креативна Европа БиХ Аида Календер истакла како очекује да ће резултат скупа бити и знатно већи број партнерстава на припреми пројеката за позиве у оквиру фондова ЕУ, те већи број заједничких успешних пројеката.