Тренинзи за финансијско управљање европским пројектима у култури

Тренинзи за финансијско управљање европским пројектима у култури

11/09/2019

У циљу постизања што бољих резултата на конкурсима који ће бити расписивани у наредном периоду, Деск Креативна Европа Србија у сарадњи са ЕУ инфо центром у Београду организује два тренинга за финансијско управљање међународним пројектима у култури 8. и 9. октобра у Београду.

Повод за организовање тренинга је потреба за демистификацијом процедура реализације европских пројеката у култури, јер се начини администрирања правног оквира и финансијских правила међународних пројеката разликују у односу на националне пројекте који су познати већини домаћих професионалаца у култури.

У вишегодишњем раду с установама и организацијама у култури, препознајемо потребу за бољим разумевањем и сарадњом између носиоца програмских активности пројеката с једне, и финансијских менаџера с друге стране, при креирању и реализацији буџета европских пројеката, руковођењу администрацијом и састављању финансијских извештаја.

Програм тренинга биће заснован на условима конкурисања на позиве програма Креативна Европа, а како је природа администрације и рада у јавном и цивилном сектору у извесном смислу различита, тренинг ће бити подељен у два сегмента који ће бити организовани у два дана:

– У уторак, 8. октобра у 14 часова, биће организован тренинг намењен запосленима у јавним установама културе – најпре, запосленима у рачуноводственим службама музеја, позоришта, галерија, културних центара и домова културе, института, универзитета и др. који желе да прошире знања и поделе своја искуства у погледу финансијког управљања европским пројектима у култури;

– У среду, 9. октобра у 14 часова, биће организован тренинг који је намењен професионалцима у култури који раде у цивилном сектору и то представницима удружења грађана, задужбина и фондација који желе да стекну или прошире знања о финансијском планирању и реализацији европских пројеката. Такође, позивају се и фриленс менаџери у култури који се интересују за осмишљавање буџета међународних пројеката.

Како бисте се пријавили за учешће, потребно је да најкасније 30. септембра у подне пошаљете пријаву која садржи:

– Име и презиме особе која се пријављује;
– Назив установе/ организације у култури коју представља;
– назнаку о евентуалном искуству у реализацији ЕУ пројеката у култури;

Пријаве се шаљу на електронску адресу kreativnaevropa@kultura.gov.rs, са назнаком за коју радионицу се пријављујете. Напомињемо да ће предност имати представници установа и организација који до сада нису имали искуство у реализацији европских пројеката у култури, као и да се испред једне установе/ организације може пријавити до два представника/це.

Трениге ће водити Марина Костић, стручна сарадница за администрирање међународних пројеката у Центру за промоцију науке. Марина Костић је стекла изузетно искуство у погледу планирања, праћења и извештавања о финансијама на европским пројектима у култури, а тренутно је ангажована на 12 међународних пројеката ЦПН-а у оквиру различитих ЕУ програма: Креативна Европа, Хоризонт2020, Еразмус+, COST, FP7, LLP Comenius и др.