Ужи избор за листу 7 најугроженијих објеката културног наслеђа у 2021. години

Ужи избор за листу 7 најугроженијих објеката културног наслеђа у 2021. години

14/12/2020

Европа Ностра, организација цивилног друштва која се бави заштитом културе и природе, и Институт Европске инвестиционе банке, објавили су данас листу 12 најугроженијих објеката културног наслеђа, међу којима је и Манастир Дечани, са одредницом „Косово*“.

Избор најугроженијих је направљен на основу историјског значаја и културне вредности, и ургентности њихове угрожености. Листу 12 угрожених локалитета је саставио међународни Саветодавни одбор у којем су стручњаци за историју, археологију, архитектуру, конзервацију, пројектно планирање и финансије.

На овогодишњој листи се налазе:

Achensee Steam Cog Railway, Тирол, Аустрија
Modern Theatre, Софија, Бугарска
Cemetery Complex of Mirogoj, Загреб, Хрватска
Church of Saint-Denis, Hauts-de-France, Француска
Narikala Fortress, Тбилиси, Грузија
Green Space System, Келн, Немачка
Five Southern Aegean Islands, Грчка
The Giusti Garden, Верона, Италија
The Ca’ Zenobio Palace, Венеција, Италија
Dečani Monastery, Косово*
Central Post Office in Skoplje, Северна Македонија
San Juan de Socueva Chapel and Hermitage, Кантабрија, Шпанија

Ове знаменитости су у најужем кругу за Програм „Седам најугроженијих споменика културе Европе за 2021. годину“, који ће бити објављен у марту.

Овим програмом, покренутим 2013. године, европска мрежа Европа Ностра настоји да сачува угрожено наслеђе Европе, за шта не обезбедјује директно финансирање, већ стручну и активистичку подршку. Први пут од покретања програма, за локалитете на листи „Седам најугроженијих споменика културе Европе 2021“ моћи ће да се тражи до 10.000 евра од Института Европске инвестиционе банке.

Више информација је доступно на сајту европске мреже Европа Ностра.

*Ова ознака не доводи у питање ставове о статусу Косова и у складу је са Резолуцијом СБ УН 1244/1999 и Мишљењем МСП-а о проглашењу независности Косова.