Упитник: Пилот програм мобилности за уметнике и професионалце у култури

Упитник: Пилот програм мобилности за уметнике и професионалце у култури

12/02/2019

У мају 2018. године, Европска комисија је објавила документ „Нова европска агенда за културу“. Нова агенда предлаже више директних акција у погледу мобилности уметника и професионалаца у култури, као што је и наведено у документу: “охрабрује мобилност професионалаца у културним и креативним секторима и уклањање препрека за њихову мобилност”.

У том контексту, Гете Институт, Франсуцки институт, Нида уметничка колонија Виљнуске академије уметности и Izolyatsia ће у априлу 2019. године покренути пилот програм мобилности за уметнике и професионалце у култури. Партнери конзорција су физички присутни у већини земаља које су обухваћене овим пројектом, тј. онима које учествују у програму Креативна Европа, укључујући и земље које нису чланице ЕУ.

Пилот платформа за мобилност ће омогућити да 500 уметника и/или професионалаца у култури учествује у овом експерименталном програму који ће тестирати различита временска трајања мобилности у различите професионалне сврхе током шест месеци. У периоду од априла 2019. до септембра 2019. кандидати ће моћи да се пријаве за подршку за рад у иностранству (у оквиру земаља наведених у оквиру програма Креативна Европа).

Више информација о пројекту и роковима ће уследити на веб страници платформе за мобилност у априлу 2019. године.
За више информација, пошаљите и-мејл на: Eva.Blaute.extern@goethe.de

Пре него што фонд крене с радом, конзорцијум партнера позива уметнике и професионалце у култури да попуне кратку анкету како би допринели планирању програма. То ће помоћи партнерима да прилагоде ову врсту подршке мобилности тако да задовољава потребе сектора.

Питања су написана на енглеском језику, али се одговори могу дати и на енглеском, француском, немачком, холандском и шпанском језику. Сви одговори су анонимни.

Упитник је доступан овде.

РОК: 25. ФЕБРУАР 2019. год.

Хвала вам на вашем доприносу!