У Араду одржана конеференција „Via Habzburg“

У Араду одржана конеференција „Via Habzburg“

27/03/2019

Поводом преузимања председавања Саветом Европе од Републике Аустрије и посвећености европским вредностима које промовише Жупанија Арад, као и културног и историјског наслеђа које је жупанија наследила од Хабзбуршке монархије, 27. марта је у Aраду  у сарадњи са Институтом европских регија одржана конеференција под називом „Via Habzburg“ која је окупила бројне регионалне доносиоце одлука и културне актере.

Како је наглашено током конференције, пројекат „Via Habzburg“ је један од културних путева Савета Европе а током дискусија у три панела  закључено је да за источну и југоисточну Европу  недостаје сличан културни пут, где је монархија Хабзбург обликовала историјски  развој.

Представнице Антене Култура Деска Креативна Европа Србија Мина Радмиловић Пјевац и Драгана Срећков су присуствовале конфренцији. Координаторка Антене Култура Деска Креативна Европа Мина Радмиловић Пјевац је на конференцији представила рад Култура деска и Антена деска Креативна Европа, досадашње активности и могућности финансирања из програма Креативна Европа, резултате које су оствариле установе и организације из Републике Србије на конкурсима програма Креативна Европа, а такође и могућности финансирања институција културе из програма прекограничне сарадње.

Конференцији су присуствовали представник Покрајинске владе, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, председник Института европских регија, др Франц Шаусбергер, известилац Комитета региона, Стефано Доминиони, директор Института за културне руте Савета Европе, Лејла Штробол, аустријски комитет „Плава значка“ и председник и менаџер Via Habzburga-a Елизабет Удолф- Штробол.