У Зрењанину одржан Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“

У Зрењанину одржан Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“

05/05/2017

Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“, на ком су представљени најзначајнији актуелни пројекти које у Војводини финансира Европска унија, одржан је данас у Зрењанину заједно са традиционалном манифестацијом „Европско село“.

На Сајму ЕУ пројеката представљено је више од тридесет пројеката у чијој реализацији у овом тренутку активно учествује Европска унија, а чија је вредност више стотина милиона евра. Сајам је протекао у знаку обележавања десетогодишњег чланства у Европској унији које ове године прославља Румунија а са којом Србија одлично сарађује кроз пројекте прекограничне сарадње. Зато је, ове године, један од организатора Сајма ЕУ пројеката, поред Делегације ЕУ у Србији, Канцеларије за ЕУ интеграције у Влади Републике Србије, Града Зрењанина била и Амбасада Републике Румуније.

Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“ и манифестацију „Европско село“ отворили су заједно Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, Оскар Бенедикт, отправник послова а.и. и вршилац дужности шефа Делегације Европске уније у Србији, Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина и Милан Чежек из Фонда за европске послове АП Војводине.

Посетиоци Сајма су имали прилике да виде бројне пројекте прекограничне сарадње са Румунијом којима успешно руководи Канцеларија за ЕУ интеграције Владе РС а који се односе на сарадњу у области туризма, превенције од поплава, оснаживања предузетника из банатских општина. Министарство културе и информисања представило је свој пројекат рехабилитације манастира и тврђаве у Бачу и изградње тзв. „дифузног музеја“ у овој општини, који спроводи уз подршку ЕУ. Посетиоци су још могли да се упознају и са бројним пројектима из сфере социјалне инклузије, посебно подршке деци предшколског узраста, ромској популацији, избеглим и расељеним лицима.

Деск Креативна Европа Србија представио је досадашњи успех учешћа Србије у програму Креативна Европа на штанду Култура. Сајам је био прилика за све заинтересоване професионалце у култури и образовању да се упознају са конкурсима и пропозицијама програма Креативна Европа.

Надамо се да ће у наредним годинама број апликација из Зрењанина на конкурсима програма Креативна Европа порасти и да ћемо имати прве успешне приче из овог града.