Форум Креативна Европа 2017

Форум Креативна Европа 2017

09/03/2017

(Ре)позиционирање региона (Југоисточне) Европе кроз културу

18-21. април 2017. године

Дом омладине Београда, Европски центар за културу и дебату Град, Задужбина Илије М. Коларца, Галерија Звоно, Аероклуб, Француски културни центар у Београду, ЕУ Инфо центар у Београду.

1. Тема Форума Креативна Европа: макро и микрорегионална европска сарадња

Форум Креативна Европа 2017 је међународна конфенција Деска Креативна Европа Србија посвећена промовисању програма Креативна Европа и теми регионалне сарадње као стратегије европског културног развоја. Тема Форума ће бити обрађена на два нивоа: сарадња региона и територија у Европи на макро и микро нивоу; сарадња и репозиционирање држава Југоисточне Европе. У програму је планирано учешће експерата и представника Дескова Креативна Европа из Грчке, Словеније, Црне Горе, Румуније, Албаније, Хрватске, Македоније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Молдавије, Мађарске, Србије, као и Француске.

2. Заједничке дебате о (ре)позиционирању Југоисточне Европе

Поред теме европске регионалне сарадње, учесници Форума треба да препознају снаге и специфичности културног и креативног сектора региона, да одговоре како регион може да развија своју културну препознатљивост, да ли може да користи добра и лоша искуства других европских региона попут скандинавског, балтичког или централноевропског, шта су најбоље прилике за развој Југоисточне Европе и које је место програма Креативна Европа у том процесу.

3. Представљање истраживања (Ре)позиционирање региона Југоисточне Европе кроз културу

У сврхе заједничког дефинисања препорука за развој региона Југоисточне Европе у оквиру Форума, Деск Креативна Европа Србија је организовао спровођење истраживања (Ре)позиционирање региона Југоисточне Европе кроз културу. Истраживање је спроведено у свим државама региона и мапирало је и анализирало: присуство уметника из региона на релевантним међународним манифестацијама, најзначајније пројекте и иницијативе регионалне сарадње, стратешка документа и правни оквир регионалне сарадње, садржај туристичких промотивних кампања земаља Југоисточне Европе. Истраживање укључује и анкетирање професионалаца у култури на тему стратешких праваца развоја региона Југоисточне Европе кроз културу.

4. Промоција успешних прича и помоћ за конкурисање на програм Креативна Европа

Поред дебата, у оквиру Форума се организују: презентације пројеката организација из Србије које су оствариле подршку програма Креативна Европа, обуке за конкурисање на програм, тренинг за професионалце у култури који спроводи група водећих француских стручњака, правна и рачуноводствена саветовања.

5. Четири Пратећа програма: за младе, културна баштина, европске престонице културе и Forum français

У оквиру форума се организују четири пратећа програма: програм за младе и будуће професионалце у култури (у сарадњи с Универзитетом уметности у Београду), програм – дисонантно наслеђе и регионална сарадња (сарадња с организацијом Европа Ностра Србија), Европске престонице културе (у сарадњи с Деском Креативна Европа Грчка и Фондацијом Нови Сад 2021) и Forum français (у сарадњи са Француским институтом и Relais Culture Europe, Париз).

Forum français се састоји од изложби и концерата савремених аутора из Француске и Србије који ће се одржати у више релевантних уметничких простора у Београду, као и излагања француских професионалца у култури, који ће представити своја искуства у раду у културном сектору Француске.

Агенду Форума Креативна Европа 2017 можете погледати овде.

Молимо да пријавите своје учешће на Форуму до 17. априла слањем писма на адресу kreativnaevropa@gmail.com.

Деск Креативна Европа Србија је канцеларија која у Србији имплементира главни програм ЕУ за културу, Креативна Европа. Форум Креативна Европа се организује сваке године у априлу.