Speed dating са представницима ЕУ фондова

Speed dating са представницима ЕУ фондова

28/03/2017

Тридесет седам омладинских организација и организација за младе из више градова Србије учествовало је на догађају „ Speed dating: Организације младих и ЕУ фондови“ одржаном у ЕУ инфо центру у Београду. На овом „брзом упознавању“ били су присутни и представници 9 програма Европске уније присутних у Србији, као могући донатори. Поред њих, учествовали су и представници Министарства за омладину и спорт, Кровне организације младих у Србији (КОМС) и ЕУ инфо центра.

Speed dating је организовао ЕУ инфо центар у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, а у оквиру њихове заједничке кампање за младе под називом „Европа за тебе“.

У поздравној речи, шеф сектора операција Делегације ЕУ у Србији Штефан Худолин изразио је задовољство великим одзивом младих, које је позвао да се активно укључе у реформске процесе које у Србији подржава ЕУ.

“Ви сте нама апсолутно потребни, потребни сте нам у Србији, у региону и у ЕУ. Треба нам ваше учешће и да будете активни и проактивни”, поручио је он представницима омладинских организација. Худолин их је охрабрио да се не разочарају и не одустану ако се догоди да неки њихов пројекат не буде прихваћен, већ да наставе да учествују у свему што ЕУ ради у Србији.

Представница Министарства омладине и спорта Марија Петронијевић предочила је да та институција сваке године расписује конкурсе за младе и најавила је да ће ускоро бити расписан нови конкурс где ће Министарство суфинансирати већ одобрене пројекте.

Кровна организација младих у Србији партнер је догађаја, а генерална секретарка КОМС Нина Живановић истакла је да то највише независно представничко тело младих у Србији постоји шест година у настојању да одговори на њихове потребе.

На 11 столова, у Speed dating-у су учествовали представници следећих фондова и програма ЕУ: Еразмус+, Креативна Европа (Култура и МЕДИА потпрограми), Европски инструмент за људска права и демократију (ЕИДХР), Програм подршке цивилном друштву (ЦСФ), ЦОСМЕ (Програм за конкурентност малих и средњих предузећа), Хоризонт 2020, Европа за грађане и грађанке и Техничка подршка организацијама цивилног друштва (ТАЦСО).

Представници Деска Креативна Европа Србија пренели су организацијама младих основне информације о потпрограму Култура и потпрограму МЕДИА: ко може да конкурише, који су конкурси доступни, која средства се могу остварити и др. Међу организацијама било је оних који се први пут упознају са програмом Креативна Европа и оних који су упознати путем догађаја које је Деск организовао у протеклом времену.

Међу 37 присутних организација било их је и из Пријепоља, Тутина, Ниша, Новог Сада, Јагодине, Смедерева. Посебно смо задовољни великим интересовањем организација младих и за младе за европске сарадње у оквиру програма Креативна Европа, поготову јер на европском нивоу програма намењених младима нема у довољној мери, а програм Креативна Европа посебно орхабрује такве пројекте и иницијативе.