Potpisivanje sporazuma o pristupanju Programu Kreativna Evropa

Potpisivanje sporazuma o pristupanju Programu Kreativna Evropa

03/09/2014

Ministar kulture i informisanja, gospodin Ivan Tasovac, potpisao je danas u Briselu Sporazum o pristupanju Srbije programu Kreativna Evropa za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru. Ukupan budžet programa od 1,46 milijardi evra odnosi se na period od 2014-2020. godine.

„Danas je veliki dan za srpsku kulturu i umetnost, zato što se ne samo simbolički, već i zvanično Srbija postaje deo Kreativne Evrope” – rekao je ministar Tasovac prilikom potpisivanja Sporazuma i dodao: „To je veoma dobra vest za sve naše institucije kulture, za sve naše umetnike i kompletan civilni sektor, zato što ćemo kroz razmenu iskustava i ideja sve više biti deo te kreativne Evrope kojoj mi već dugo vremena i pripadamo”.

„Prezadovoljna sam što će potpisivanje sporazuma omogućiti Srbiji da ostvari beneficije ovog programa”, izjavila je evropska komesarka za kulturu, obrazovanje i omladinu Andrula Vasiliu, koja je potpisala Sporazum u ime Evropske komisije.

Srbija sa svojom živom kulturom i osobenim rimskim i ranovizantijskim arhitektonskim nasleđem, koji je delom uključeno u Uneskom listu, brojnim muzejima, pozorištima, muzičkim  festivalima i književnom tradicijom, obogađuje naš zajednički evropski prostor dodala je Vasiliu.

Srbija je prva zemlja van Evropske unije koja je potpisala Sporazum o učešću u novom programu Kreativna Evropa.

Komisija predviđa potpisivanje sličnih sporazuma sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Crnom Gorom, Turskom, Gruzijom i Moldavijom, a u toku su pripremni razgovori sa još nekoliko zemalja.

Ministar je rekao i da je Ministarstvo kulture i informisanja još u februaru oformilo Desk za Kreativnu Evropu koji će već krajem juna oragnizovati prvu konferenciju na kojoj će vodeći stručnjaci iz Evrope (Austrije, Belgije, Danske, Finske, Francuske, Hrvatske, Holandije, Nemačke, Rumunije, Slovenije i Švedske) razmeniti svoja iskustva sa kulturnim poslenicima iz Srbije o tome kako da se aplicira za sredstva u okviru programa Kreativna Evropa.

Očekuje se i da se Srbija pridruži MEDIA potprogramu Kreativne Evrope posle usklađivanja zakodavstva u audiovizuelnoj oblasti sa zakonima Evropske unije.