Održan redovni sastanak rukovodilaca Deskova Kreativna Evropa

Održan redovni sastanak rukovodilaca Deskova Kreativna Evropa

28/10/2014

U Briselu je od 20. do 22. oktobra 2014. godine održan sastanak predstavnika Deskova Kreativna Evropa svih država koje učestvuju u programu. Pored predstavnika zemalja Evropske unije, sastanku su prisustvovali i predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje su nedavno potpisale ugovor o učešću u programu, kao i Gruzije, države koje tek treba da potpiše ugovor o učešću.

Sastanak je organizovan radi dogovora o zajedničkoj strategiji delovanja deskova, preispitanju dosadašnjih praksi i mogućnosti razvijanja novih, ali se ticao i važnih tema iz oblasti kulturne politike i umetničke produkcije: mobilnost umetnika, razvoj publike, kreativne industrije i preduzetništvo u kulturi, zalaganje i promocija zajedničkih evropskih vrednosti.

Pored toga što je bilo reči o prioritetima programa Kreativna Evropa, na sastanku se govorilo i o drugim EU programima (COSME, Horizon), potprogramu Mediji s posebnim fokusom na video igrama, procedurama konkursa i najčešćim greškama u aplikacijama organizacija koje konkurišu za finansijsku podršku programa. Takođe su vođene značajne diskusije o razvojnim mogućnostima projekata koji se tiču kulturne baštine, kao i o vidljivosti podržanih projekata. Zaključeno je da je podizanje javne vidljivosti projekata od izuzetnog značaja, a to se, između ostalog, može postići inovativnim pristupima razvoju publike.