Stanica: Departures and Arrivals

Stanica: Departures and Arrivals

21/11/2014

[DNA] Departures and Arrivals je međunarodni projekat podržan od strane programa Kreativna Evropa u kome Stanica Servis za savremeni ples učestvuje kao jedan od 13 partnera iz 11 zemalja.

Projekat je inicirala čuvena plesna škola iz Brisela P.A.R.T.S. (The Performing Arts Research and Training Studios), osnovana 1995. godine udruženim snagama plesne kompanije Rosas i belgijske državne opere De Munt / La Monnaie. Direktorka Studija je koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker.

DNA ima trojaku strukturu:
– omogućava većem broju mladih igrača i koreografa iz cele Evrope pristup postojećim PARTS obrazovnim programa kroz organizaciju prezentacija, audicija i stipendiranje;
– formira novi dvogodišnji obrazovni istraživački program međunarodnog karaktera namenjen profesionalnim plesačima i koreografima koji su završili svoje formalno obrazovanje;
– podržava mlade koreografe koji su nedavno završili obrazovanje u prelasku u svet profesionalaca kroz rezidencijalne programe, koprodukcije njihovih prvih radova i prezentacije.

U okviru ovog projekta Stanica će biti koproducent četiri rada mladih koreografa iz Srbije koji su završili svoje formalno obrazovanje posle 2008. godine i koji su mlađi od 36 godina, tokom naredne četiri godine. Projekat je deo širih nastojanja Stanice da se aktivno bori protiv odliva mozgova i odlaska umetnika sa domaće scene izvođačkih umetnosti. Zbog toga je fokus na umetnicima koji su prethodnih godina zavšili ili još uvek studiraju koreografiju na prestižnim visokim školama u Nemačkoj (Berlin, Gisen, Keln…). Smatramo da podrška nakon završetka studija i mogućnost rada u Srbiji značajno utiču na budući profesionalni kontekst ovih umetnika. A mi želimo da njihov profesionalni kontekst bude u Srbiji, a ne u inostranstvu.

U okviru programa Panorama, Stanica će u prvoj godini projekta podržati Draganu Bulut, koreografkinju i izvođačicu koja je 2012. godine završila master studije solo plesa na Umetničkoj akademiji u Berlinu (UDK). Kroz projekat ćemo podržati novu predstavu Povratak Zombija. Epizoda 3, obezbediti rezidenciju u Beogradu (oktobar – novembar 2014) i dalje promovisati njen rad unutar mreže organizacija DNA.

U periodu između januara i aprila 2016. godine Stanica će organizovati i ugostiti audiciju za lokalne igrače i koreografe u okviru prijema novih učesnika u P.A.R.T.S. obrazovne programe.

U okviru DNA početkom 2016. godine, od umetnika koji su do tada prepoznati od strane 13 koorganizatora projekta, biće oformljena grupa od 8 posebno odabranih perspektivnih mladih plesača i koreografa iz različitih delova Evrope koja će imati intenzivnu podršku programa tokom dve godine. Za ovu grupu biće dodatno organizovana izvođenja njihovih radova širom Evrope, koprodukcija novih radova, rezidencije, tehnička podrška, umetnička supervizija itd.

Ovim projektom Stanica dalje podržava procese razvoja domaće plesne scene kroz aktiviranje potencijala mladih umetnika, aktivno uključivanje u medjunarodnu scenu i obezbedjivanje dugoročnih partnerstava sa relevantnim školama, instititucijama i festivalima širom Evrope.

Partneri Stanice su, osim PARTSa, i Al Kantara Associacao cultural iz Portugala, CDC Toulouse / Midi-Pyrenees iz Francuske, Hebbel -Theater Berlin Gesellschaft MBH iz Nemačke, Hellenic Festival SA iz Grčke, Kunstcentrum Vooruit VZW iz Belgije, Latvijas Jauna Teatra Instituts Letonije, PACT Zollwerein Choreographisches Zentrum NRW Betriebs GMBH iz Nemačke, Stichting Moderne dans en Beweging iz Holandije, MDT iz Švedske, TRAFO iz Mađarske и ZODIAK iz Finske.

www.dancestation.org/stanica/