Centar za promociju nauke: Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke

Centar za promociju nauke: Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke

08/02/2015

Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network) je projekat finansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije. Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Science Gallery iz Dablina (Science Gallery), GV art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etiopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.

Osnovni cilj projekta jeste spoj savremenih naučnih otkrića i aktuelnih praksi u domenu digitalne umetnosti – interaktivna umetnost, digitalna muzika i zvuk, digitalni dizajn, digitalne arhitektonske instalacije, kompjuterske animacije, film, fotografija i vizuelni efekti, digitalne zajednice i društvene mreže, hibridna umetnost, performansi i koreografije. Projekat uključuje dva kruga otvorenog poziva za umetnike iz čitave Evrope, koji treba da se prijave i registruju za učešće u daljim fazama projekta. Dva prvonagrađena projekta dobijaju jednomesečnu rezidenciju i mentorski rad s naučnicima u Južnoj evropskoj opservatoriji (ESO) koja se nalazi na planinskim vencima Čilea u Južnoj Americi i predstavlja jednu od najznačajnijih astronomskih centara naše planete. Projekti se zatim realizuju u okviru FutureLab laboratorije Ars elektronike, pre nego što se premijerno prikažu na Ars elektronika festivalu u Lincu, početkom septembra 2015. godine.

Svi drugi registrovani umetnici sa svojim aplikacijama i idejama ulaze u izbor za realizaciju na nacionalnom, odnosno partnerskom nivou. Istovremeno, nakon predstavljanja dva pobednička rada i nakon što svaki od partnera odabere projekte koje će samostalno realizovati, pravi se raspored putujućeg programa i gostovanja umetnika i projekata drugih partnera. U Srbiji će biti realizovana dva nacionalna projekta koji će svoju premijeru imati na izložbi u martu 2016. godine, na kojoj će biti prikazana i četiri partnerska projekta.

Istovetan ciklus se ponavlja, počevši od decembra 2015. godine, uz mogućnost da se mentorska rezidencija realizuje, pored Južne opservatorije, i u CERN-u u Švajcarskoj, na kome se vrše fizički eksperimenti i istraživanja u domenu elementarnih čestica.

www.cpn.rs