Muzej primenjene umetnosti: Keramika i njene dimenzije

Muzej primenjene umetnosti: Keramika i njene dimenzije

08/02/2015

Projekat Keramika i njene dimenzije je multidisciplinarni i kompleksni evropski projekat koji se bavi društvenim, tehnološkim i umetničkim aspektima keramike i porcelana. Projekat se sastoji od 10 modula čiji su nosioci različite evropske institucije (muzeji, univerziteti i dr.) i traje u periodu 2014-2018. godine. Cilj projekta je povezivanje evropskih institucija kulture, industrije, nauke i tehnike na polju keramike i porcelana.

Predviđeno je da se u Beogradu održe dve manifestacije: Simpozijum Keramika između promena i izazova – između prošlosti i sadašnjosti od Baroka do danas od 20. do 23. maja 2015. godine u prostoru Galerije fresaka, i putujuća izložba Evropski kulturni stil u keramici – od Baroka do danas od 19. maja (svečano otvaranje) do 30. juna 2015. godine.

Simpozijum Keramika između promena i izazova- između prošlosti i sadašnjosti od Baroka do danas predstvalja prvi u nizu modula pomenutog višegodišnjeg projekta. Nosilac ovog modula je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, a glavni evropski partneri na realizaciji su Muzej Porcelanikon iz Selba i Internacionalni muzej keramike iz Faence. U projektu partipicira i Narodni muzej u Beogradu. Struktura modula 1 podrazumeva realizaciju Simpozijuma na temu keramike kao značajnog segmenta evropskog kulturnog nasleđa s ciljem da se sagledaju različite dimenzije keramike u oblasti umetnosti, dizajna i tehnoloških dostignuća kao i njene uloge u mnogobrojnim kulturološkim, istorijskim i društvenim segmentima. Program simpozijuma će povezati i okupiti svetske i regionalne stručnjake koji će svoja iskustva, naučna dostignuća i predloge na polju keramičke proizvodnje, istorije, kulture, tehnologije, arhitekture, dizajna i novih tehnologija predočiti skupu. Ova izlaganja formiraće početnu bazu za dalju nadogradnju u smislu nauke, tehnološkog razvoja, upotrebe i istraživanja uloge keramike u mnogobrojnim aspektima savremenog društva, a koja će se tokom trajanja projekta neprestano upotpunjavati i dokumentovati.

Izložba Evropski kulturni stil u keramici – od Baroka do danas je putujuća izložba koja će se održati u Beogradu 2015. godine, a zatim slede: Talin 2015, Faenca 2015/16, Valensija 2016, Stouk on Trent 2016 i Selb 2016/17. godine. Sadržaj izložbe će činiti umetničke kolekcije, multimedijalne strategije, radionice, i reprezentativni katlog iz fondova šest evropskih muzeja koji se bave keramikom. Izložba istražuje tradiciju keramike sa željom da podstakne poznavanje našeg sadašnjeg stanja, počev od keramičke proizvodnje za svakodnevnu upotrebu do velikih umetničkih i biotehnoloških mogućnosti savremene keramike. Podstaći će se razmena obostranih znanje i bogatih keramičkih istorija koja će ojačati ulogu evropske keramike u budućim izazovima. Izložba nosi snažnu poruku, s željom da privuče pažnju širokih slojeva internacionalne publike i fokusira se na odnos ljudi prema keramici iz drugog ugla: istorijske – umetničke i obrazovne strategije kao i virtuelni pristup kolekcijama i baštini.

Nosilac Projekta je državni muzej Porcelanikon iz Selba (Porzellanikon Selb, Germany) sa partnerima: Internacionalni muzej keramike iz Faence (Porzellanikon Selb, Germany), Nacionalni muzej keramike iz Valensije (Museo Internazionale delle Ceramiche, Faenza), Muzej porcelana i galerija, Stouk on Trent (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias, Valencia), Alto univerzitet, Helsinki (Aalto University School of Art and Design, Helsinki), Makromedija univerzitet iz Minhena (Macromedia University Cologne / Munich), Univerzitet Ulster, Belfast (University of Ulster, Belfast), Tehnički univerzitet iz Rige (Rigas Tehniska Universitate), Kunsthochschule Berlin-Weißensee, Hochschule für Gestaltung, Berlin, Narodni muzej Slovenije, Ljubljana, Staford Staffordshire University, Stoke-on-Trent, Design & Crafts Council of Ireland, Kilkenny, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Prague, Eesti Tarbekunsti-ja Disainimimuuseum, Tallinn, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, Narodni muzej, Beograd kao pridruženi partner MPU.

www.mpu.rs