EU nagrada za književnost: Razgovor o romanu Uglješe Šajtinca Sasvim skromni darovi

EU nagrada za književnost: Razgovor o romanu Uglješe Šajtinca Sasvim skromni darovi

06/03/2015

Razgovor i potpisivanje knjige Sasvim skromni darovi Uglješe Šajtinca, koja je u 2014. godini dobila Evropsku nagradu za književnost, zakazan je za ponedeljak, 9. mart 2015. godine od 17 do 18 časova u knjižari Zepter Book World, Knez Mihailova 42. Izdavačka kuća Arhipelag o knjizi navodi:

„Izuzetan savremeni epistolarni roman u kome dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Roman o Banatu i Njujorku. Porodični roman u kome se kroz sudbinska iskušenja njenih pripadnika na uzbudljiv i upečatljiv način govori o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena. Šajtinac je napisao potresnu i provokativnu hroniku naših dana, knjigu u čijim pismima sa autentičnom snagom progovara poslednja decenija naših života. Žestoko i strasno, nepotkupljivo i angažovano.”

Jedan od najistaknutijih savremenih pisaca iz Srbije, Uglješa Šajtinac, dobio je ovu značajnu evropsku nagradu u novembru 2014. godine, zajedno sa još 12 evropskih autora: Ben BLUSHI (Albanija), Milen RUSKOV (Bugarska), Jan NĚMEC (Češka ), Makis TSITAS (Grčka), Oddný EIR (Island), Janis JONEVS (Latvija), Armin ÖHRI (Lihtenštajn), Pierre J. MEJLAK (Malta), Ognjen SPAHIĆ (Crna Gora), Marente DE MOOR (Holandija), Birgül OĞUZ (Turska) i Evie WYLD (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Konkursom programa Kreativna Evropa izuzetno se podržavaju prevodi knjiga koje su osvojile Evropsku nagradu za književnost, pa možemo očekivati prevod romana Sasvim skromni darovi na brojne evropske jezike.