Književni prevodi: rezultati konkursa za 2015. godinu

Književni prevodi: rezultati konkursa za 2015. godinu

15/08/2015

Objavljeni su rezultati otvorenog poziva za projekte Književnih prevoda u okviru programa Kreativna Evropa za 2015. godinu. Od 58 odobrenih projekata Srbija ponovo broji visok broj projekata od čak 6. To je drugi broj po visini odobrenih projekata, veći broj odobrenih projekat od 8 imaju samo Mađarska i Slovenija.

Odobreni su projekti sledećim aplikantima iz Srbije: Izdavačkoj kući Heliks za projekat Trans-Europe: a Literary Journey across the Continent; Izdavačkoj kući Clio za projekat Grail in school; Izdavačkoj kući Laguna za projekat Prometheus; Izdavačkom preduzeću Zavet za projekat Contemporary European Literature: Kaleidoscopic view; Izdavačkom Zavodu Forum za projekat TraN(ovi)S(ad)akció! iIzdavačkoj kući Dereta za projekat Alienation and Identity in Contemporary European Literature – 8 Books To Be Translated Into Serbian. Izdavači iz srbije ostvarili su ukupnu finansijsku podršku programa Kreativna Evropa od 278.502,6 evra što je takođe veći uspeh od prethodne godine. Srbija je ukupno podnela 20 projekata čime je takođe jedna od najaktivnijih zemalja kada je u pitanju konkurs Književnih prevoda – ispred se nalaze samo Španija sa 26 i Bugarska sa 24 podneta projekta. 

Ono što nas posebno raduje je što izdavači iz Srbije ostvaruju kontinuitet u apliciranju i uspešnosti kada je u pitanju konkurs Književnih prevoda i na ovaj način doprinose ideji o stalnom korišćenju programa Kreativna Evropa za razvoj izdavačke delatnosti.

Čestitamo svim uspešnim aplikantima i nadamo se da ćemo u narednim konkursima ostvariti još bolje rezultate.