Srbija pristupila potprogramu Mediji Kreativne Evrope

Srbija pristupila potprogramu Mediji Kreativne Evrope

02/12/2015

Republika Srbija je, u okviru programa Kreativna Evropa, pristupila potprogramu Mediji, čime su otvorene mogućnosti za ubrzan razvoj celokupnog domaćeg audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, ali i uspešnije pozicioniranje organizacija i pojedinaca iz Srbije na međunarodnoj sceni.

Srbija je na taj način, uz ranije pristupanje potprogramu Kultura, kao prva zemlja van Evropske unije, zaokružila svoje učešće u programu Kreativna Evropa i ostvarila pristup fondu u ukupnom iznosu od 1,46 milijardi evra.

Fond potprograma Mediji raspolaže sa više od 800 miliona evra i namenjen je pružanju podrške filmskoj i televizijskoj produkciji, širenju mreže bioskopa, kvalitetu filmskih festivala, razvoju video igara i profesionalnom usavršavanju pojedinaca.

Učešće u potprogramu Mediji uticaće i na razvoj novih profesija, porast zapošljavanja u oblasti kulture i jačanje komunikacije s novim publikama.

Potprogram Mediji jedan je od najznačajnijih evropskih fondova, koji podržavaju produkciju, distribuciju i promociju igranih i dokumentarnih filmova, televizijskih drama i novih medija.

Cilj potprograma Mediji je razvijanje zajedničkog evropskog tržišta i podsticanje konkurentnosti evropske kulture na svetskom tržištu. Kao deo ovog potprograma, stvaraoci iz Srbije će svoja dela moći da plasiraju širom sveta.

Uspostavljanjem veza između sektora produkcije i distribucije, program Kreativna Evropa omogućava pristup novim tržištima razmenom, povećanjem vidljivosti dela i poboljšanjem njihove cirkulacije.

Prema podacima Deska programa Kreativna Evropa za Srbiju, veliki broj organizacija i pojedinaca iz evropskih zemalja zainteresovan je za učešće Srbije u potprogramu Mediji.

S obzirom na pozitivna iskustva konkurisanja u potprogramu Kultura, očekuje se da učešće Srbije u potprogramu Mediji domaćim stvaraocima obezbedi značajna finansijska sredstva i pristup novim tržištima i publikama.