Konferencija Deska Kreativna Evropa Srbija „Kultura, koncepti i upravljanje promenama“

Konferencija Deska Kreativna Evropa Srbija „Kultura, koncepti i upravljanje promenama“

08/12/2015

Konferencija Deska Kreativna Evropa Srbija „Kultura, koncepti i upravljanje promenama“ održava se od 14. do 16. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, sa idejom da se sa domaćim i evropskim ekspertima i akterima u polju kulture pokrenu sledeća pitanja: da li je umetničko stvaralaštvo danas u krizi, da li su biznis i kultura u ljubavi ili mržnji, da li su, poput kreativnih gradova, u krizi novi koncepti u kulturi, zašto je, u tom kontekstu, bitan koncept razvoja publike?

Na konferenciji želimo da dođemo do odgovora na pitanje kako kultura može da se razvija u savremenom društvu i savremenim ekonomskim uslovima; šta mi iz kulture možemo da naučimo od biznis sektora, a koje poruke biznis sektoru treba prenesemo.

Program konferencije čine prezentacije različitih modela ostvarenih partnerstava i saradnji biznis sektora i organizacija u kulturi: NELT i Galerija 12 HUB, Radix i Galerija Zvono, VIP mobile i Festival igre, Nova iskra i njihovi partneri i drugi. Trećeg dana će biti predstavljeni primeri biznis inicijativa u kulturi iz oblasti gejminga, mode, muzičke industrije, izdavaštva.

Dvojica vodećih evropskih eksperata u oblasti ekonomike kulture, održaće uvodna izlaganja: Dominik Sago Divoro (GRANEM, Univerzitet u Anžeu), Cultural Clusters versus Creative Cities: an Economic Approach i Pjer Luiđi Sako (ILUM Univerzitet u Milanu), Culture 3.0: beyond the creative industries.

Pored toga, biće organizovani paneli u kojima učestvuju domaći profesionalci u kulturi: Kultura i razvoj publike, Kontroverze kreativnih industrija, Kulturna politika i njene refleksije na savremenu umetnost, Književni prevodi, međunarodna saradnja, razvoj publike i tržište.

Takođe će biti organizovane radionice za fandrejzing, konkurisanje na program Kreativna Evropa i razvoj publike ustanova kulture.

Prateći program čine promocija publikacije Deska Kreativna Evropa Srbija „Razvoj publike u Srbiji“ u kojoj je predstavljeno oko pedeset projekata koji se bave kulturnom animacijom, potom izložba radova umetnika Jovane Sudimac i Miće Stajčića, kao i performans Igora Koruge. Takođe je u saradnji sa Željkom Lončarom organizovana izložba promotivnih materijala Deska Kreativna Evropa Srbija, čiji su autori studenti Visoke škole za dizajn u Beogradu.

Program konferencije možete preuzeti ovde.