Održan redovni sastanak rukovodilaca Deskova Kreativna Evropa

Održan redovni sastanak rukovodilaca Deskova Kreativna Evropa

22/02/2016

Sastanci deskova Kreativna Evropa iz trideset i osam zemalja Evrope održani su u Berlinu od 10. do 12. februara u organizaciji Evropske komisije i Izvršne agencije za kulturu i audiovizuelno stvaralaštvo. Redovni, polugodišnji sastanci predstavnika deskova predstavljaju priliku za jačanje evropske saradnje i prenošenja iskustava u koncipiranju dođađaja Deskova.

Pored sumiranja postignutih rezultata, ključne teme sastanka odnosile su se na evropske nagrade, izmene smernica konkursa potprograma Kultura, primere dobrih praksi i savete za konkurisanje. Značajna izmena procedure konkursa za književne prevode odnosi se na automatske poene za prevode dela koja su dobila Evropsku nagradu za književnost. Umesto dosadašnjih 25 poena, ovi projekti moći će da ostvare najviše automatskih 15 poena.

Sastanak je organizovan radi dogovora o zajedničkoj strategiji delovanja deskova, preispitanju dosadašnjih praksi i mogućnosti razvijanja novih, ali se ticao i važnih tema iz oblasti kulturne politike i umetničke produkcije: mobilnost umetnika, razvoj publike, kreativne industrije i preduzetništvo u kulturi, zalaganje i promocija zajedničkih evropskih vrednosti.