Izdavačka kuća Dereta: Otuđenje i identitet u savremenoj evropskoj književnosti

Izdavačka kuća Dereta: Otuđenje i identitet u savremenoj evropskoj književnosti

07/04/2016

Izdavačka kuća Dereta ostvarila je podršku programa Kreativna Evropa za realizaciju projekta Otuđenje i identitet u savremenoj evropskoj književnosti u okviru kojeg će prevesti na srpski, objaviti i promovisati osam knjiga savremenih nagrađenih evropskih autora. Odabrana dela na različite načine tematizuju veoma dominantne probleme sa kojima se suočava savremeni čovek – osećanje otuđenja i usamljenosti koje donose društvene mreže, generacijski jaz ili prošlost zbog koje želimo da se izolujemo, kao i potragu za identitetom u nestabilnim istorijskim okolnostima.

Pažljivo odabrana, sva dela imaju visoke umetničke domete, počevši od Livro do Desassossego, meditativnog, gotovo lirskog dnevnika jedne od najznačajnih figura portugalske i evropske književnosti – Fernanda Pesoe, za kojim sledi verovatno najveći živi španski pisac Huan Gojtisolo s crnohumornim romanom El exiliado de aquí y de allá.

Troje autora obuhvaćenih projektom nagrađeno je za svoje romane Evropskom nagradom za književnost: Evi Vajld dobila je ovo priznanje 2014. za delo All the Birds, Singing, a iste godine nagrađen je i talentovani bugarski pisac srednje generacije Milen Ruskov za roman Vъzvišenie, dok je češki autor Tomaš Zmeškal ovenčan ovom nagradom 2011. za delo Milostný dopis klínovým písmem. Šćepan Tvardoh, poljski autor, nagrađen je značajnom nacionalnom nagradom Paszport Polityki za uzbudljiv roman Morfina koji govori o antiheroju, ciniku i zavisniku od morfijuma. Značaj i kvalitet proznih ostvarenja rumunske spisateljice Florine Ilis odavno je prepoznat u njenoj domovini, a za roman Cruciada copiilor dobila je nagrade Rumunske Akademije i Udruženja pisaca. Podjednako značajan roman objavio je mađarski autor Arpad Kun, njegovo delo Boldog észak nagrađeno je najprestižnijom mađarskom nagradom – Aegon.

www.dereta.rs