Izdavačka kuća Heliks: Putovanje kroz raznolike književne pejzaže savremene Evrope

Izdavačka kuća Heliks: Putovanje kroz raznolike književne pejzaže savremene Evrope

07/04/2016

Projekat Trans-Evropa: književno putovanje Kontinentom (Trans-Europe: a Literary Journey across the Continent) obuhvata prevod i predstavljanje osam romana i jedne zbirke priča napisanih na osam evropskih jezika (holandski, francuski, nemački, danski, islandski, norveški, turski i grčki). Osmišljen je sa idejom jačanja kulturnih mostova i književnih dijaloga između različitih koordinata u evropskom okviru, bez jezičkih ograničenja i s posebnim akcentom na zemlje čija je književnost manje zastupljena u Srbiji (pre svega Island i Kipar).

Projekat čine sledeća dela: Jarðnæði (Oddný Eir Ævarsdóttir), Hah (Birgül Oğuz), Marilyn désossée (Isabelle Wéry), Døden kører audi (Kristian Bang Foss), Hμερολóγιο μιας απιστίας (Emilios Solomou), Jón (Ófeigur Sigurðsson), Kirschholz und alte Gefühle (Marica Bodrožić), Maud og Aud (Gunstein Bakke) i De Nederlandse maagd (Marente de Moor). Sve navedene knjige donele su svojim autorima prestižnu Nagradu Evropske unije za savremenu književnost.

Reč je o savremenim delima koja predstavljaju književni odgovor na izazove s kojima se Evropljani danas suočavaju. Još jedno obeležje svih knjiga iz projekta je izuzetan literarni kvalitet koji se ogleda u izboru tema i osobenim autorskim izrazima, od eksperimentalnih, na preseku poezije i proze (kakav je belgijski roman Marilyn désossée) do epistolarne (islandski naslov Jón) ili dnevničke forme (drugi islandski naslov, Jarðnæði). Tematske kopče sa srpskim čitaocima su različite, ali lako prepoznatljive, poput rata na prostorima nekadašnje Jugoslavije (nemački roman Kirschholz und alte Gefühle autorke poreklom sa ovih prostora, Marice Bodrožić), Drugog svetskog rata (holandski roman De Nederlandse maagd) ili posla kao privida smisla života modernog čoveka (danski naslov Døden kører audi).

Iskustvo je pokazalo da direktan kontakt sa autorima ima neprocenjivu vrednost u približavanju knjige čitaocu, te je u okviru faze promocije predviđeno gostovanje tri autora naslova iz projekta.

www.heliks.rs