Shared Cities: Creative Momentum

Shared Cities: Creative Momentum

29/08/2016

Lider projekta: Goethe-Institut, DE
Društvo arhitekata Beograda, RS
Aliancia Stara Trznica, SK
Ceska centra, CZ
Fundacja Res Publica im. Henryka Krzeczkowskiego, PL
Instytucja Kultury Katowice – Miasto Ogrodów, PL
Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (Hungarian Contemporary Architecture Centre), HU
KunstRepublik, DE
Mindspace Non-profit, HU
ReSITE, CZ
Vysoka skola vytvarnych umeni v Bratislave, SK
Iznos dodeljenih sredstava: 1.616.423,92 €

Shared Cities: Creative Momentum okuplja međunarodnu mrežu aktera u kulturi čija se interesovanja ukrštaju u deljenju, cirkulaciji i razmeni dobrih praksi u samo-iniciranim, participativnim i transdisciplinarnim arhiotektonskim i urbanističkim saradnjama. U potrazi smo za inkluzivnom, održivom i otpornom arhitekturom, aktivizmom okrenutom zajednici, istraživačkim praksama koje razrađuju kulturne uloge javne arhitekture i javnog prostora u Evropi.

Kroz saradnje na prethodnim aplikacijama, razgovore na partnerskim okupljanjima i zajedničkom učestvovanju u mnogim bainstorming radionicama, ovaj konzorcijum ima evidenciju o uspešnoj saradnji na abmicioznim projektima.

Radna polja šest ideja

Javna “polja” (Ideas Yards) u šest gradova će slušiti kao transdisciplinarne pozornice za interakciju sa lokalnim publikama. Ideas Yards biće trajni prostori otvoreni za publiku, nudiće inovativne programe u vezi sa temom Shared Cities sa idejom da postanu katalizatori socijalne inovacije kreativnog sektora, kroz doslovno otvaranje njihovih vrata za učešće publike. kako bi se podstakla ta interakcija, dugoročne kampanje i programi (fab lab radionice, debate, radionice, izložbe, urbane igre, šetnje, projekcije filmova, marketi i instalacije) biće organizovani. Takođe, biće ponuđen prostor za svakodnevnu interakciju sa procesom razvoja ovog projekta.

Uloga BINE u projektu/ urbani habovi: izgradnja urbanih kolektiva

Beogradska organizacija koja se bavi urbanim razvojem će identifikovati javne prostore kojima je potrebno unapređenje, rad sa zajednicom, vlastima i drugim akterima. Sa ciljem razvoja participativnih procesa ka zajedničkom dobru i implementacije akcionog plana koji uključuje podesno dizajnirane intervencije u poljima. Javne radionice će okupiti građane kao zajednicu – kolektivni napor podstaknut kritičnom masom građana koji žele unapređenje javnog prostora.

DAB će povezati lokalne mreže i partnere na projektu, organizovaće sastanke i radionice, i imati supervizorsku ulogu u kreiranju arhitektonskih intervencija. Rezultati će biti prezentovani na godišnjem BINA festivalu u Beogradu. ST, KrP i MS će pripremiti specijalizovane radionice i urbane igre, a Kuratorska laboratorija će izvući sadržaje ishoda projekta.

www.dab.rs