Proslava dodele GRAND PRIX EU za kulturnu baštinu: selo Gostuša

Proslava dodele GRAND PRIX EU za kulturnu baštinu: selo Gostuša

30/08/2016

Sutra će u Domu kulture Pirot biti održana ceremonija proslave glavne nagrade Evropske unije u kategoriji istraživanja kulturnog nasleđa i prizanja Evropa Nostre za kulturno nasleđe u 2016. godini, koji su dodeljeni Studiji zaštite sela Gostuša u opštini Pirot niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na ceremoniji će govoriti generalna sekretarka Evropa Nostre, gospođa Sneška Quaedvlieg Mihailović i gradonačelnik Pirota, gospodin Vladan Vasić, a očekuje se i dolazak ambasadora EU u Srbiji, Majkla Devenporta.

Planirano je da učesnici ceremonije obiđu selo Gostuša, a imaće priliku i da pogledaju izložbu posvećenu ovom staroplaninskom selu postavljenu ispred Doma kulture. Značajno je da je ceremoniji prethodio četvorodnevni seminar iz oblasti zaštite i promocije kulturng i prirodnog nasleđa, koji je okupio oko trideset stručnjaka iz regiona. Cilj seminara je da se podignu kapaciteti lokalnih ustanova i organizacija u oblasti upravljanja kulturnom baštinoma i da se stvore efikasniji sistemi zaštite kulturnih i prirodnih dobara u Srbiji.
Studija konzervacije sela Gostuša dobila je evropsku nagradu za nasleđe 2016 – Grand prix, najprestižniju evropsku nagradu u domenu nasleđa u Evropi u konkurenciji od pet projekata u kategoriji istraživanja. Nagradu su dodelili Maestro Plasido Domingo, predsednik Evropa Nostre, i Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, maja 2016. u Madridu.

Više informacija o dodeljenoj nagradi: http://www.europanostra.org/awards/197/
Više informacija o studiji: http://europanostraserbia.org/studija-zastite-sela-gostusa-dobitnik-nagrade/
Evropa Nostra: http://www.europanostra.org/who-we-are/
Evropa Nostra Srbija: http://europanostraserbia.org/
FB događaj – Ceremonija dodele nagrade: https://www.facebook.com/events/1126541527425050/