Digitalne priče malih istorijskih gradova

Digitalne priče malih istorijskih gradova

12/09/2016

Lider projekta: Muzeji radovljiske obcine SI
Centar za urbani razvoj, RS
Comune di Fermo, IT
Zdruzenje Zgodovinskih Mest Slovenije SI
Iznos dodeljenih sredstava: 197,978.37 €

Hiljade evropskih malih istorijskih gradova se suočavaju sa dugoročnom pretnjom opstanka zbog udaljenosti, depopulacije, ekonomskog slabljenja i tehnoloških i promena u načinu života. Pred muzejima, poslovnim sektorom i administracijom je izazov upotrebe  kulturnog nasleđa za njihov održivi razvoj.

Budući da je inovativnost nedovoljno razvijena u mnogim evropskim muzejima i kulturnim lokalitetima, manjak resursa, veština i institucionalne podrške na opštinskom nivou često sprečavaju lokalne muzeje u prihvatanju inovacija. Zato njihove usluge i način predstavljanja kulturne baštine postaju statični, zastareli i neatraktivni, dok interakcija s publikom ostaje ograničena i tradicionalna.

To pitanje je okupilo četiri organizacije u kulturi koje predstavljaju male istorijske gradove u Sloveniji, Italiji i Srbiji i pet mreža kao pridružene partnere. Partneri veruju da je predstavljenje nematerijalnih priča o zgradama, ulicama i pijacama putem novih tehnologija, i to zajedno sa ostvarivanjem bliskih veza s publikom i razmenom znanja među partnerima, može da pomogne lokalnu administraciju da učine veliki korak ka stvaranju veće poznatosti grada. CIlj projekta je da se bolje istraže potencijali informacionih i komunikacionih tehnologija za poboljšanje “digitalne” atraktivnosti kulturne baštine i da se promoviše interakcija sa “novim digitalnim publikama” u malim istorijskim gradovima. Kroz proces zajedničkog učenja, lokalni kulturni timovi u gradovima koji učestvuju u projektu će razviti pilot i jednistveni inovativni pristup digitalnim komunikacijama sa njihovim publikama i radiće na interpretiranju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa malih istorijskih gradova koristeći koncept “digitalne priče”, da bi svoje rezultate dalje predstavili i primenjivali u drugim manjim istorijskim gradovima u Evropi.

Jedino ovim putem će mali istorijski gradovi i njihovi kulturni akteri moću da izađu iz senke velikih istorijskih gradova i lokaliteta. Takođe će na ovaj način projekat doprineti revitalizaciji malih istorijskih centara.

www.centarzaurbanirazvoj.com