Kako kultura može da pomogne razvoju jedne zajednice – saradnja Srbije i Evropske unije

Kako kultura može da pomogne razvoju jedne zajednice – saradnja Srbije i Evropske unije

12/09/2016

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović i EU projekat “EUTEKA – EU u vašoj biblioteci” organizovali su 15. septembra u čitaonici bibioteke, tribinu pod nazivom “Kako kultura može da pomogne razvoju jedne zajednice – saradnja Srbije i Evropske unije”.

Na tribini su govorili Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija, Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo, Lola Joksimović iz Tima Evropa Srbija, Ksenija Stevanović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Marija Tešanović Valjevska kulturna mreža, Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja Valjevo, Dejan Bogojević predstavnik veća grada Valjeva, i predstavnici Turističke organizacije Valjevo.

Moderator skupa bio je Aleksandar Đukić, predstavnik projekta “EUTEKA – EU u vašoj biblioteci”.

U okviru debate rukovodilac Deska predstavio je mogućnosti koje program Kreativna Evropa nudi izdavačima, umetnicima, ustanovama kulture, medijima i posebno naglasio značaj koji program Kreativna Evropa ostvaruje kroz svoje prioritete – podršku interresornoj saradnji, kroz saradnju resora kulture i zdravstva, privrede, obrazovanja i dr, podršku intersektorskoj saradnji – kroz podršku projekata u kojima su partneri kako iz javnog, tako i iz civilnog i privatnog sektora, i koliko učešće u program Kreativna Evropa pomaže ustanovama i organizacijama u prevazilaženju okvira ustaljenih praksi delovanja.

”EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ je projekat Evropske unije čiji je cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije koje u okviru svojih aktivnosti već informišu korisnike o funkcionisanju Evropske unije, njenim institucijama, zemljama članicama, politikama i procesu evropskih integracija.

Ideja je da biblioteke postanu neka vrsta informativnih centara u kojima će građani moći da pronađu različite informacije o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Srbije EU.

U okviru ovog projekta u jednom broju biblioteka biće postavljene “EUTEKA” police sa knjigama i publikacijama o Evropskoj uniji kooje će biti na raspolaganju korisnicima biblioteka. Biblioteke su i domaćini skupova na kojima se kroz prizmu različitih društvenih tema govori o mogućnostima saradnje između Srbije i Evropske unije.

Podrška bibliotekama uključuje i edukaciju bibliotekara za korišćenje EU fondova kao i opremanje jednog broja biblioteka pravnom, ekonomskom i politikološkom stručnom literaturom o Evropskoj uniji.