U Briselu održana prva Creative Europe Show Case konferencija

U Briselu održana prva Creative Europe Show Case konferencija

28/10/2016

Skoro nakon tri godine implementacije, program Kreativna Evropa donosi svoje prve značajne rezultate. Mnogi značajni projekti se završavaju i to je dobro vreme za prezentaciju onoga što je urađeno i svih dostignuća programa na terenu.

Koordinatori projekata i ljudi koji direktno učestvuju u njima kao učesnici i publika, umetnici i stvaraoci, kao i donosioci odluka sastali su se 27. oktobra u Briselu u okviru Creative Europe Show Case konferencije kako bi razmenili svoja prva iskustva u programu Kreativna Evropa: šta su naučili, šta su bila najznačajnija iskustva i na koje izazove su nailazili, koji uticaj na umetničke karijere ima program Kreativna Evropa, kako sve umetnici i stvaraoci učestvuju u projektu i zašto – ova i mnoga druga pitanja bila su u fokusu programa konferencije.

Diskusija je održana u kontekstu realnih rezultata projekata projekata podržanih programom. Program konferencije je težio ilustraciji kako prioriteti kulturnih politika dobijaju svoj oblik kroz stvaralaštvo, transnacionalna partnerstva i ljude na terenu.

U programu konferencije učetvovali su mnogi evropski profesionalci u kulturi, a među projektima koji su predstavljeni nalazi se i četiri u kojima učestvuju ustanove i organizacije iz Srbije: Heroes we love u kome učestvuje Muzej istorije Jugoslavije, Departures and arrivals u kojem učetvuje Stanica – servis za savremeni ples, European digital art and science network u kojem učestvuje Centar za promociju nauke, i ViSet u kojem učetvuje Kulturanova iz Novog Sada.

Snimak konferencije možete pogledati ovde.