Međunarodna panel diskusija „Connecting“ u okviru Belgrade Fashion Week

Međunarodna panel diskusija „Connecting“ u okviru Belgrade Fashion Week

01/11/2016

U okviru Beogradske nedelje mode u Muzeju primenjene umetnosti organizovana je konferencija „Connecting” na temu saradnje javnog, privatnog i civilnog sektora u okviru modne industrije. Učestvovali su predstavnici različitih institucija i udruženja: Martyn Roberts – Fashion Scout London, Melinda Rebrek – Ljubljana Fashion Week, Slađana Milojević – Klaster modne i odevne industrije Srbije – FACTS, Hristina Mikić – Fondacija Grupa za kreativnu ekonomiju, Milica Zatezalo – nacionalni koordinator COSME programa u okviru Ministarstva Privrede, Ksenija Marković Božović, BFW Dizajn Kolektiv, Milorad Vasiljević  – Privredna komora Srbije, Nenad Radujević – Belgrade Fashion Week i dizajnerke Ana Ljubinković i Budislava Keković. Ispred Deska Kreativna Evropa Srbija govorila je Nina Mihaljinac, menadžerka projekata Kultura deska.

Održana su kratka predavanja na različite teme, među kojima su: Razvoj savremenog modnog dizajna u kontekstu holističkog, održivog razvoja društva; Povezivanje industrijskog sektora mode i nezavisnih srpskih dizajnera; Regionalna kreativna ekonomija i pozicioniranje kreativnog preduzetnistva; Sarađivanje sa regionalnim i međunarodnim modnim industrijama kao što su Fashion Scout London, Central European Fashion Days, Zona 45; Regionalni modni projekat; Mogućnosti međunarodnih fondova; Saradnja sa javnim sektorom.

Često se dešava da ovakve konferencije ostanu samo na rečima, ali to sada nije slučaj jer je odmah potpisan i memorandum o saradnji BFW Design Collective-a i klastera modne i odevne industrije Srbije – FACTS. Belgrade Fashion Week je tokom godina uspeo da ostvari saradnju sa obrazovnim sistemom u ovom domenu i realizuje uspešne projekte u kolaboraciji sa različitim kulturnim organizacijama iz privatnog, javnog i civilnog sektora tako da je potpisivanje memoranduma o saradnji još jedan korak ka unapređenju poslovanja samostalnih modnih autora.

Jedni od glavnih zaključaka konferencije jesu činjenice da međusektorska i međuresorna saradnja, kao i stvaranje regionalnog modnog projekta mogu značajno doprineti daljem razvoju mode u Srbiji i regionu.