DiStory – Hak kreativna nedelja u Beogradu

DiStory – Hak kreativna nedelja u Beogradu

22/11/2016

Centar za urbani razvoj u saradnji sa Muzejima opštine Radovljica iz Slovenije,  Asocijacijom istorijskih gradova Slovenije i opštinom Fermo iz Italije u okviru projekta „diSTORY”, podržanog od strane Evropske komisije i programa Kreativna Evropa, organizovao je međunarodnu Hak kreativnu nedelju (Hack Creative Week) od 22. do 24. novembra 2016. godine u Ustanovi kulture „Parobrod”.

Prvi dan kreativne nedelje otvorio je Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija.

Cilj Hack Creative Week-a je da se kroz saradnju različitih aktera iz oblasti kulture i digitalnih tehnologija istraže i kreiraju novi načini interpretacije bogatog kulturnog nasleđa malih istorijskih gradova i muzeja Evrope u cilju unapređenja njihove ‘digitalne’ privlačnosti i komunikacije sa novom generacijom publike.

Mali istorijski gradovi i lokalni muzeji se suočavaju sa mnogobrojnim izazovima uočuvanju i predstavljanju kulturnog nasleđai komunikaciji sa svojom publikom. Nove digitalne tehnologije zahtevaju nove pristupe u interpretaciji koji će im omogućiti da otkriju svoje priče, privuku i komuniciraju sa građanima i posetiocima i na taj način doprinesu očuvanju evropskog nasleđa i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Radionica je otud bila fokusirana na predstavljanje postojećih i izgradnju novih, naprednih rešenja koja bi unapredila iskustvo posetilaca, uključila publiku i pospešila iskustvo učenja kroz saradnju. Mešoviti timovi predstavnika delegacija iz Italije, Slovenije i Srbije zajedno sa stručnjacima i studentima iz oblasti muzeologije, digitalnih tehnologija i dizajna, programerima i stručnjacima za širenje publike učestvovali su u kreiranju pilot digitalnih priča malih istorijskih gradova učesnika projekta (Topola, Srbija; Radovljica, Slovenija; Fermo, Italija). Rezulatati radionice poslužiće kao platforma za razvoj ideja, alata i strategija za nove prakse u interpretaciji kulturnog nasleđa.

U okviru Hak kreativne nedelje između ostalih govorili su: Tatjana Cvjetićanin, predsednica Balkanske mreže muzeja, Milena Jokanović, Europa Nostra, Dragana Martinović, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Andrija Stojanović, Tačka komunikacije, Direkcija za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, Dr Rozhen K. Mohammed-Amin, autor više radova na temu upotrebe tehnologije proširene stvarnosti u muzejima.