Predstavljanje priznanja EFFE u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Predstavljanje priznanja EFFE u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

23/01/2017

Festivali širom Evrope imaju novu šansu za sticanje etikete “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE) koja predstavlja potvrdu kvaliteta njihovih programa, doprinosi razvoju publike i jačanju saradnje i zajedništva u Evropi, koje je, kako je rečeno 18. januara na promociji konkursa za EFFE u Beogradu, posebno važno u kriznom vremenu kakvo je današnje.

Novi konkurs za EFFE za 2017/18. godinu otvoren je do 17. februara, a za razliku od prethodnog, na kojem je Srbija učestvovala kao jedina zemlja van Evropske unije, ovoga puta njeni festivali imaju pravo da učestvuju i u konkurenciji za nagrade koju će dodeliti međunarodni žiri eksperata iz oblasti umetnosti, kulture, biznisa i politike.

Evropska komisija, kako je istakao u Beogradu zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt, pokušava da promoviše jedinstvo različitosti kultura omogućavanjem njihovog umrežavanja i unapređenja saradnje i razmene, a festivali širom Evrope su pravi primer za to.

“Festivali čine veliki deo evropske kulture, omogućavajući ljudima da izađu, slušaju, vide umetnost, umesto da sede kod kuće za kompjuterom”, rekao je Benedikt na promociji etikete EFFE, čiji su značaj istakli u EU Info centru i generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala (EFA) i direktorka EFFE projekta Katrin Deventer, koja se obratila video porukom, direktorka ArtLinka Jovanka Višekruna Janković, čija je organizacija kontakt tačka projekta EFFE za Srbiju i Zapadni Balkan, te rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija Dimitrije Tadić.

Benedikt je istakao da je posebno u teškim trenucima, kao što je finansijska kriza, važno da kultura ne trpi zbog ekonomskih i političkihj razloga. “Kultura treba da nas poveže i bude veza među svima nama u teškim političkim i ekonomskim trenucima”, rekao je Benedikt, navodeći da Srbiju doživljava kao zemlju festivala i da i sam uživa u mnogima od njih.

Posebno pominjući GreenFest, Nišvil, Gitar art festival, Beogradski festival igre i Exit, koji su poneli etiketu EFFE u protekle dve godine, Benedikt je izrazio nadu da će festivali iz Srbije i regiona biti još uspešniji na novom konkursu za to priznanje koje je EFA pokrenula pre dve godine uz podršku Evropske komisije.

Etiketa EFFE predviđena je i za velike i za male festivale, kako je istakla direktorka EFA Katrin Deventer u video poruci.

“Evropa je kontinent festivala. Od velikih do malih, bilo na severu, jugu, istoku ili zapadu, u velikim zemljama ili na malim ostrvima, nalazimo festivale u svim delovima našeg kontinenta. Verujemo da ovaj projekat uspostavlja standard kvaliteta i da će omogućiti dalji razvoj čitavog spektra umetničkih i kulturnih festivala. Lepota EFFE je u tome što okuplja i neke od najrenomiranijih festivala, kao što je Edinburški međunarodni festival, i one koji su mali i još nepoznati, kao što je Međunarodni pozorišni festival Slavija”, rekla je Katrin Deventer.

I Jovanka Višekruna Janković istakla je da etiketa EFFE nije zasnovana na bilo kakvom elitističkom konceptu, već “zadire u suštinu misije kulture” uopšte, a to je promovisanje umetničkih i inovativnih sadržaja, omogućavanje povezivanja ljudi, kao i afirmisanje evropskog, odnosno internacionalnog koncepta.

Projekat EFFE, kako je istakla, pruža priliku i malim festivalima, i onima koji se bave kulturnom baštinom, da postanu deo šire zajednice koja kvantitet ne izjednačava sa kvalitetom.

Umetnički kvalitet, razvoj publike i kreiranje zajedničke evropske kulture su i prioriteti glavnog programa EU za podršku kulturi – Kreativne Evrope, a kako je istakao rukovodilac Deska KE Srbija Dimitrije Tadić, posebno su važni danas kada je “evidentno da raste populizam i kada su evropske vrednosti jedino što nam preostaje”. Poenta je razvoj publike, da se uključe građani, s obzirom na to da nivo publike koja učestvuje u kulturnim sadržajima alarmantno opada.

Prema njegovim rečima, cilj projekta je zajednički nastup evropske kulture u sve većoj konkurenciji Amerike i Azije.

Na prvom konkursu EFFE pristiglo je bilo gotovo 900 prijava iz 31 zemlje, a etiketu je dobilo 760 festivala, od kojih je najviše bilo u oblasti muzike, zatim plesa i pozorišta.

Među festivalima iz Srbije koji su dobili etiketu EFFE su i veliki festivali kao što je Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef), i manji poput Festivala koreografskih minijatura u Beogradu ili Desire u Subotici i Nušićijade u Ivanjici.

Neki od njih dobili su i podršku Kreativne Evrope, poput festivala Resonate u Beogradu koji, kako je istakao Tadić, ne predstavlja samo prezentacionu platformu, već i priliku za produkciju novih radova.

Prezentacije konkursa za etiketu EFFE održane su i 19. januara u Novom Sadu i 23. januara u Nišu.