Kontrast izdavaštvo: Tri generacije pisaca koji su pomogli u oblikovanju evropskog identiteta

Kontrast izdavaštvo: Tri generacije pisaca koji su pomogli u oblikovanju evropskog identiteta

09/03/2017

Iznos dodeljenih sredstava: 59,982.8€

Projektom „Tri generacije pisaca koji su pomogli u oblikovanju evropskog identiteta” Kontrast izdavaštvo nastoji da pribavi prava, prevede i distribuira sedam romana koje su na sedam jezika napisale tri generacije pisaca koji su pomogli process oblikovanja savremenog evropskog identiteta. Prestavićemo romane koji su napisani u prethodne četiri decenije, počevši od 80ih godina (Golding, Kartaresku) pa sve do najnovijih književnih postignuća Benova, Dukaj, Stridsberg, Peterfi, Mifsud). Želimo da uporedimo njihovu poetiku, nacionalne i individualne pojedinosti i duh doba kome pripadaju, ali i da istaknemo njihov nesumnjiv društveni uticaj, kako na evropsku književnost tako i na društvo.

Osim što želimo da pokažemo da su umetnost i književnost imale aktivnu ulogu u oblikovanju savremenog evropskog identiteta, takođe želimo da dokažemo da je ovakav uticaj bio od suštinske važnosti. Svaka od knjiga koje su deo ovog projekta biće prevedena na srpski jezik po prvi put, a svaki od pisaca je dobitnik neke od najprestižnijih svetskih nagrada za književnost. Dobitnik Nobelove nagrade, Vilijam Golding (William Golding), predstavnik prve generacije pisaca (rođenih pre Drugog svetskog rata), dobitnik je Man Booker nagrade za njegovo delo „Rights of Passage”.

Mirča Kartaresku (Mircea Cărtărescu), Đerđeli Peterfi (Péterfy Gergely) i Imanuel Mifsud (Immanuel Mifsud) pripadaju drugoj, srednjoj generaciji, rođenih između 1956. i 1967. godine. Kartaresku je verovatno najznačajniji savremeni rumunski pisac, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a za njegovo delo „Nostalgia” odlikovan je nagradom rumunske Akademije nauka i umetnosti. Peterfi je dobitnik skoro svih relevantnih književnih nagrada u Mađarskoj, uključujući i najprestižniju – Aegon za njegov roman „Kitömött barbár”.

Imanuel Mifsud dobtnik je Nagrade Evropske unije za književnost (EULP) za njegovo delo „Fl-Isem tal-Missier” što dokazuje da čak i manje zemlje kao što je Malta aktivno učestvuju u oblikovanju evropskog identiteta. Jacek Dukaj („Lód”), Jana Benova (Jana Beňová) („Café Hyena”) i Sara Stridsberg („Beckomberga”), koji su predstavnici treće, savremene generacije evropskih pisaca (svi rođeni tokom 70ih godina), dobitnici su Nagrade Evropske unije za književnost za navedene romane.

www.kontrastizdavastvo.rs