Sezam Book izdavačka kuća: Scene iz naših tajnih života

Sezam Book izdavačka kuća: Scene iz naših tajnih života

09/03/2017

Iznos dodeljenih sredstava: 35,000€

Urednička koncepcija ovog projekta ističe intimne, porodične odnose i priče i istražuje kako ovi „tajni životi” oblikuju evropska društva i politiku. Privatni prostor emocija i imaginacije stavljen je pred javni pogled čitalaca, dok je javni prostor, kao pozadina i suprotnost preciznije konturisan i izmaštan, tako nudeći metaforički, kritički odraz odnosa struktura i moći današnje Evrope.

Težnja ka velikim društvenim promenama vidno izostaje, a autori su usredsređeni na istraživanje sebe i uranjanje u intimu i imaginaciju. S jedne strane, ovo bi se moglo protumačiti i kao nevoljnost ka nošenju sa složenim društvenim, ekonomskim i kulturološkim problemima savremenih evropskih društava, a skoro i kao čin samoočuvanja kao odgovor na velike promene kroz koje Evropa danas prolazi. S druge strane, posmatramo ovu borbu koju dele likovi različitog kulturološkog porekla kao izvrnutu perspektivu istorijskih, društvenih i političkih konteksta u kojima žive.

Dodatne vrednosti ovog projeta su to što se bavi temom fizičkog invaliditeta kroz knjigu Apnea, i saradnja sa Filološkim fakultetom kako bi se zbirka kratkih priča E.Svorena uključila u studijski kurikulum.

Projekat uključuje šest knjiga, jednu zbirku kratkih priča i pet romana koji će biti prevedeni na srpski jezik sa norveškog, slovačkog, mađarskog, rumunskog, italijanskog i francuskog jezika, od kojih su pet knjiga nagrađene Nagradom Evropske unije za književnost (EUPL). Uspehom u prethodna dva projekta književnih prevoda koje su sufinansirali programi Kultura i Kreativna Evropa, Sezam Book sistematično nastavlja da promoviše i upoznaje čitaoce sa savremenom književnošću ovih zemalja, da promoviše prevodioce i podržava cirkulisanje književnosti napisane na evropskim jezicima manje rasprostranjene upotrebe.

www.sezambook.rs