Dodeljene su etikete EFFE za 2017. godinu

Dodeljene su etikete EFFE za 2017. godinu

20/04/2017

Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta “Evropa za festivale, festivali za Evropu”, objavila je spisak dobitnika etikete EFFE za 2017/2018. godinu, a među njima je čak 45 festivala iz regiona Zapadnog Balkana, uključujući i komercijalne i turističke, i umetničke, međunarodno već prepoznatljive, kao i manje manifestacije.

Za etiketu EFFE odabrano je čak 30 festivala iz Srbije, te pet iz Bosne i Hercegovine, sedam iz Crne Gore i dva iz Albanije, saopštio je ArtLink, partner Evropske asocijacije festivala za Zapadni Balkan.

Festivali su odabrani nakon detaljne evaluacije, koja je bila poverena nacionalnim ekspertima i evropskom žiriju. Prema obrazloženju međunarodnog žirija EFA, kriterijumi su se odnosili pre svega na predanost humanosti i inkluzivnost.

Impresioniran posvećenošću festivala iz regiona evropskom festivalskom pokretu, žiri je EFFE etiketom za 2017-2018. godinu ne samo odao priznanje najizuzetnijim festivalima Evrope, već je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore, istakao je ArtLink.

Na otvoreni poziv za etiketu EFFE prijavilo se na stotine festivala iz Evrope, a za dobitnike tog priznanja EFA će organizovati konferenciju od 3. do 6. maja u Visbadenu, na kojoj će imati priliku za umrežavanje i sklapanje partnerstava.

Nosioci EFFE etikete za 2017-2018. godinu iz Srbije su: ArtLink festival mladih talenata, Belgrade Design Week, Gitar art festival, Cinema City u Novom Sadu, Electe Subotica, Festival evropskog filma Palić, Fеstivаl Belgrade Saxpirience, Dani orgulja, Green Fest, Međunarodni festival harfe, Međunarodni pozorišni festival “Slavija”, Radost Evrope, Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), Nušićijada, Operosa, Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, Summer3p Palić, Internacionalni džez festival u Kragujevcu, festival “Krokodil”, Festival poezije “Trgni se! Pozija!”, Pozorišni maraton Sombor, Zmajeve dečje igre, Nova festival, Festival kamernih horova Kragujevac, Gitarijada Zaječar, Međunarodni folklorni festival ORFEO, Festival “Biserna grana”, Festival “Baby Exit”, Beogradski irski festival i FESTar Dancing Days.