U Zrenjaninu održan Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“

U Zrenjaninu održan Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“

05/05/2017

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, na kom su predstavljeni najznačajniji aktuelni projekti koje u Vojvodini finansira Evropska unija, održan je danas u Zrenjaninu zajedno sa tradicionalnom manifestacijom „Evropsko selo“.

Na Sajmu EU projekata predstavljeno je više od trideset projekata u čijoj realizaciji u ovom trenutku aktivno učestvuje Evropska unija, a čija je vrednost više stotina miliona evra. Sajam je protekao u znaku obeležavanja desetogodišnjeg članstva u Evropskoj uniji koje ove godine proslavlja Rumunija a sa kojom Srbija odlično sarađuje kroz projekte prekogranične saradnje. Zato je, ove godine, jedan od organizatora Sajma EU projekata, pored Delegacije EU u Srbiji, Kancelarije za EU integracije u Vladi Republike Srbije, Grada Zrenjanina bila i Ambasada Republike Rumunije.

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ i manifestaciju „Evropsko selo“ otvorili su zajedno Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Oskar Benedikt, otpravnik poslova a.i. i vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina i Milan Čežek iz Fonda za evropske poslove AP Vojvodine.

Posetioci Sajma su imali prilike da vide brojne projekte prekogranične saradnje sa Rumunijom kojima uspešno rukovodi Kancelarija za EU integracije Vlade RS a koji se odnose na saradnju u oblasti turizma, prevencije od poplava, osnaživanja preduzetnika iz banatskih opština. Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je svoj projekat rehabilitacije manastira i tvrđave u Baču i izgradnje tzv. „difuznog muzeja“ u ovoj opštini, koji sprovodi uz podršku EU. Posetioci su još mogli da se upoznaju i sa brojnim projektima iz sfere socijalne inkluzije, posebno podrške deci predškolskog uzrasta, romskoj populaciji, izbeglim i raseljenim licima.

Desk Kreativna Evropa Srbija predstavio je dosadašnji uspeh učešća Srbije u programu Kreativna Evropa na štandu Kultura. Sajam je bio prilika za sve zainteresovane profesionalce u kulturi i obrazovanju da se upoznaju sa konkursima i propozicijama programa Kreativna Evropa.

Nadamo se da će u narednim godinama broj aplikacija iz Zrenjanina na konkursima programa Kreativna Evropa porasti i da ćemo imati prve uspešne priče iz ovog grada.