Nova mapiranja Evrope

Nova mapiranja Evrope

10/05/2017

Lider projekta: Moderna galerija, Slovenija
Akademija primenjenih umetnosti Beč, Austrija
Muzej Jugoslavije, Srbija
Teesside univerzitet, Velika Britanija
Iznos dodeljenih sredstava: 200.000,00 €

Nova mapiranja Evrope je dvogodišnji projekat saradnje četiri različite umetničke i kulturne ustanove iz Srbije, Slovenije, Austrije i Velike Britanije koji će generisati znanje o kulturnom nasleđu migranata u Evropi i učiniti umetničke i kulturne ustanove pristupačnijim lokalnim zajednicama prve i druge generacije doseljenika, kao i novim zajednicama potražilaca azila i izbeglica.

Projekt se sastoji od dve izložbe sa velikim pratećim programom medijacije publike, umetničkih rezidens programa, zajedničke internet platforme i internacionalne konferencije. Projekat ima dvostruki cilj: odnos prema migrantskim pojavama iz prošlosti i njihovim povezivanjm sa trenutnim pojavama migracija. U nameri da to uspe, biće neophodno sarađivati transnacionalno.

Pitanje od kojeg projekat polazi je: Šta su zajednička iskustva koja mogu povezati ove naizgled različite migrante? I na koji način masovni priliv ljudi iz različitih krajeva sveta menjaju nesamo način na koji mi sagledavamo sebe, već i način na koji je Evropa viđena izvan.

Sa fokusiranom pažnjom na oblike progresivne imaginacije, želimo da ponudimo neke odgovore na ta pitanja. Pitanja su posebno važna u savremenom trenutku kada novi migranti, potražioci azila i izbeglice stižu iz svih krajeva sveta iz socijalnih, političkih i ekonomskih razloga, kao i klimatskih promena. Evropa je oduvek bila suočena sa izazovima uključivanja migranata u društvo. Ti procesi su obično dugi i kompleksni. Važna dimenzija inkluzije je putem kulture i kroz isticanje pozitivnih društvenih vrednosti kulturnog nasleđa migranata.