Rezultati poziva za evropske platforme 2017

Rezultati poziva za evropske platforme 2017

30/08/2017

Objavljeni su rezultati poziva za evropske platforme programa Kreativna Evropa. Među dvanaest podržanih, tri organizacije i ustanove iz Srbije učestvuju u tri platforme.

Društvo Arhitekata Beograda ponovo je deo platforme Future Architecture sa još šesnaest evropskih organizacija. Projekat je bio podržan i u prethodnom pozivu za evropske platforme, a sada je ostvario maksimalnu podršku od 500.000 €.

Studentski kulturni centar u Novom Sadu učestvuje u platformi Aerowaves koja se bavi podrškom lokalnih plesnih scene širom Evrope i podrškom mladih autora iz zemalja partnera na projektu. SKC Novi Sad se još u 2016. godini pridružio platformi i sada nastavlja učešće kao punopravan član. Ukupan iznos ostvarenih sredstava je 500.000 €.

Ogranizacija koja po prvi put učestvuje u programu Kreativna Evropa je Novo kulturno naselje iz Novog Sada, koje je od sada deo evropske platforme Magic Carpets. Projekat se bavi podrškom i predstavljanjem novih umetnika i profesionalaca u kulturi kroz implementaciju strategija razvoja publike i podsticanje međunarodnih programa u kulturi. Ostvarena podrška iznosi 500.000€, a u projektu učestvuje dvanaest organizacija.

Konkurs za evropske platforme je zahtevniji u odnosu na ostale pozive i mali broj ustanova i organizacija ostvaruje podršku po pozivu. Takođe, ne raspisuje se na godišnjem nivou, te je uspeh koji su ostvarile domaće organizacije jako veliki!