Umetnički prostor U10

Umetnički prostor U10

01/09/2017

Umetnički prostor U10 otvoren je 3. maja 2012. godine kao nezavisni izlagački prostor. Prva izložba, pod nazivom 10+1, ujedno je otvorila novo mesto beogradskoj publici zainteresovanoj za svežu i kvalitetnu savremenu umetnost. Tom prilikom formiran je samoorganizovani U10 tim koji čine Isidora Krstić, Iva Kuzmanović, Lidija Delić, Marija Šević, Nina Ivanović, Sava Knežević i Nemanja Nikolić koji je takođe i inicijator projekta, a pod čijim kustoskim vođstvom su svi zajedno sa još četiri umetnika istupili sa svojim radovima povodom otvaranja prostora.

Nakon grupnog izlaganja, svaki član U10 imao je svoju samostalnu izložbu kojom su predstavljeni široj publici prvenstveno kao umetnici, a zatim i kao članovi umetničkog saveta.

Snažna pozitivna reakcija publike i kulturne javnosti dokazala je neophodnost za nastavkom ulaganja u ovaj, inicijalno osmišljen kao kratkoročni projekat. Usledio je stalni javni poziv za umetnike, kustose i umetničke grupe čime je U10 tim dobio ulogu selektora i proširio svoje delovanje na aktivno učešće u kreiranju lokalne umetničke scene.

U cilju promocije mladih umetnika koji se nalaze na početku svojih umetničkih karijera i koji nisu imali priliku da se adekvatno predstave ovdašnjoj publici, izložbe se organizuju po pozivu i putem konkursa koji je otvoren tokom cele godine.

Prisustvo svih formi i medija vizuelnog izražavanja u dosadašnjoj izlagačkoj praksi stvorilo je raznovrstan i dinamičan program koji je dozvolio svakom autoru da transformiše umetnički prostor u skladu sa karakterom svog umetničkog rada.

Do sada je realizovano četrdeset samostalnih i grupnih izložbi, kao i ostalih dešavanja poput debata, radionica, javnih vođenja od strane umetnika i muzičkih događaja.

U aprilu 2014. godine izdat je U10 godišnji katalog.

www.u10.rs

Marija Šević rođena je 1987. u Aranđelovcu. Diplomirala slikarstvo u klasi Jovana Sivačkog na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Od oktobra 2008. do februara 2009. boravila je na Akademiji Beaux-Arts u Monpeljeu, izabrana od strane Fakulteta likovnih umetnosti. Kao stipendista francuske vlade od oktobra 2010. do februara 2011. boravila je na Akademiji Beaux- Arts u Parizu u klasi profesora Claude Closky i James Rielly. Od 2007. član je nKA/ICA – nezavisna Kulturna Asocijacija vođena od strane kustoskinje i istoričarke umetnosti Biljane Tomić, Magacin MKM, Beograd, a od 2012. godine osniva i vodi Umetnički prostor U10 sa još šest umetnika.

Trenutno živi i radi u Beogradu.

www.marijasevic.com

Isidora Krstić rođena je 1987. u Beogradu.Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo (2011). Upisala Master program Art&Science za 2012/2013. na Univerzitetu Angewandte Kunst u Beču. Učestvovala kao izlagač, organizator i kurator na više internacionalnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na međunarodnoj umetničkoj radionici Real Presence od 2006-2010. Sarađuje sa nKA/ICA od 2007. godine. 2012. godine imala je samostalnu izložbu u U10, Beograd i 2014. samostalnu izložbu u okviru rezidencije Orpheus ‘14 u BILDETAGE galeriji, Beč. Jedna je odosnivača Umetničkog prostora U10 u Beogradu. Živi i radi u Beču.

Nagrade:

2010 – Prva nagrada za crtež Stevan Knežević

2010 – EFG Eurobank Nagrada za Najbolje Studente Srbije

www.isidorakrstic.com

Nemanja Nikolić je rođen 1987. u Valjevu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, 2010 smer slikarstvo. Trenutno student doktorskih umetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Svoj rad predstavio je na pet samostalnih i velikom broju grupnih izložbi, kao i na većem broju festivala u zemlji i inostranstvu. Autor je dva murala u javnom prostoru Beograda. Nemanja je inicijator Umetničkog prostora U10.

Nagrade:

Specijalna otkupna nagrada za zidnu instalaciju na konkursu Novi Zid (Raiffeisen Bank-e i galerije 12HUB), 2013

Nagrada za crtež iz Fonda Vladimir Veličković, 2011.

Nagrada za inovaciju iz Fonda Miloš Bajić, 2009.

Nagrada za crtež Fakulteta likovnih umetnosti, 2009.

Nagrada za crtež Večernji akt Fakulteta likovnih umetnosti, 2007.

www.nemanjanikolic.com

Nina Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Izlagala i učestvovala na više grupnih izložbi, internacionalnih radionica i letnjih škola u zemlji i inostranstvu. Bila je član i izlagač u okviru organizacije nKA-ICA (Nezavisna kulturna asocijacija) tokom 2006 – 2010. godine, a od 2012. sa još šest kolega osniva i vodi Umetnički prostor U10. Autor u izradi dve žičane skulpture u javnom prostoru u Beogradu. Do sada je imala dve samostalne izložbe, i dva puta je nagrađivana za crtež – 2009. godine nagrada za crtež FLU, i 2014. god. prvom nagradom iz fonda Vladimir Veličković. Tokom tri meseca 2013-14. godine boravila na rezidencijalnom boravku u GLO’ART centru u Belgiji.

www.tinyurl.com/ninaivanovic

Sava Knežević rođen je u Beogradu, 1985. Diplomirani slikar Fakulteta Likovnih Umetnosti u Beogradu. Izlagao na nekoliko izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 2012. godine. Sava je jedan od osnivača Umetničkog prostora U10.

Samostalne izložbe:

Unresolving dissonances, U10, Beograd, 2012.

Izložba slika (sa Lidijom Delić) Stvaranje novih poetika, “Srećna galerija” SKC, Beograd, 2010.

Lidija Delić rođena je 1986. godine u Nikšiću. Diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2010. Trenutno završna godina Interdisciplinarnih umetničkih doktorskih studija na univerzizetu umetnoti u Beogradu. Od 2012. godine aktivno radi kao član i organizator Umetničkog prostora U10.

Od 2007. do 2010. godine je bila član organizacije ”NKA-ICA”, ”nezavisna kulturna asocijacija” čija je organizatorka, kustoskinja i istoričarka umetnosti Biljana Tomić. Od 2006. je bila deo grupe REAL PRESENCE, internacionalne umetničke radionice.

Imala je četiri samostalne izložbe, 2007. u Novom Sadu, 2010. u Podgorici 2012. i 2013. godine u Beogradu. Učestvovala je na grupnim izložbama u Parizu, Istanbulu, Rivoliju (Torino), Veneciji i velikom broju gradova u Srbiji.

Jedan je od pet dobitnika Henkel nagrade za Srbiju (2008). Dobitnica nagrade za crtež aukcijske kuće iz Rima, Gioielli di Carta (2010).

www.lidijadelic.com

Iva Kuzmanović rođena je 1984. godine u Beogradu gde je završila Fakultet likovnih umetnosti na odseku za slikarstvo. Godinama je bila saradanik i autor u izradi murala u okviru akcije Karakterom protiv nasilja pod pokroviteljstvom Ministarstva Omladine i sporta i Gradske skupštine Beograda. Učestvovala je u progamu Perspektive LED ART/ART KLINIKE i član je NKA/Nezavisne Kulturne Asocijacije. Od 2005. ima redovnu izlagacku aktivnost. Sarcasm detecting machine je njena prva samostalna izložba kojom se predstavila u U10, 2012 godine. Živi i radi u Beogradu. Od maja 2012. godine aktivno radi kao član i organizator Umetničkog prostora U10.

Nataša Galečić (1986), diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 2010. Master studije završila je na Mur Koledžu za Umetnost i Dizajn (Moore College of Art and Design) u Filadelfiji (SAD), na odseku Studijska umetnost (Studio Art), 2013. godine. Bila je učesnik jednomesečnog umetničkog rezidencijala u Burenu, Irskoj (Burren College of Art and Design), 2012. godine. Učestvovala je na izložbama kako u zemlji tako i u inostranstvu (Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji, Bugarskoj, Grčkoj i Irskoj).Do sada je imala tri samostalne izložbe i dobtinik je velikog broja stipendija i nagrada. Zahvaljujući radu u Mural Art Programu (Mural Arts Program) u Filadelfiji stekla je iskustvo o umetnosti u javnom prostoru, saradnji sa lokalnim zajednicama, i moći umetnosti na razvijanje javne svesti. Natašini crteži i prostorne instalacije se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u Austriji, Irskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji.

cargocollective.com/natasastojanovic

Marko Stanković je rođen 1985. godine u Beogradu, diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjeno vajarstvo, 2010. godine, kod prof. Miroljuba Stamenkovića. Trenutno je student Doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a od 2012. godine. Učestvovao je na mnogim internacionalnim projektima, kolonijama i simpozijumima, a od 2012. godine radi kao asistent na međunarodnom projektu „TERRATORIJA“. Samostalno izlagao u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad, u Umetnickom prostoru U10 i SKC-u u Beogradu. Nekoliko njegovih skulptura su postavljene u javnom prostoru. Dobitnik je više priznanja i nagrada od kojih su najznačajnije: Prva nagrada na Konkursu za izradu idejnih rešenja pobedničkih medalja ’’25. Univerzijada BEOGRAD 2009.’’i Nagrada ULUPUDS-a za visok umetnički domet na izložbi ’’DIPLOMA 2010 FPU’’.

www.markostankovic.rs

Branko Milanović rođen je 1984. god. u Kraljevu. Diplomirao na fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu 2008 u klasi prof. Zorice Janković na odseku vajarstvo. Od 2005 izlaže na više grupnih i nekoliko samostalih izložbi, učestvovao na nekoliko internacionalnih umetničkih kolonija i projekata u zemlji. 2009 skulpturalna kompozicija izrađena na projektu Teratorija, mu je uvrštena u kolekciju Goethe instituta. Od 2011 je član ULUPUDS-a.

Samostalne izložbe:

“Zapremine”galerija DKSG ,Novi Beograd ,2013

Skulptura, galerija Centra za kulturu Mladenovac, Mladenovac, 2010

Težina, oslobađanje, san, DKSG, Beograd, 2009

Težina, oslobađanje, san, galerija Savremene umetnosti, Smederevo, 2009

Mario Kolarić rođen je 1984. u Beogradu (Srbija), odrastao u Osijeku (Hrvatska). Diplomirao 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Hrvatska). Član žirija za MA degree 2011. na Sint-Lucas Beeldende Kunst u Gentu (Belgija). Radi u polju crteža, grafike, slike, instalacije te site-specific projekata. Do sada je imao četiri samostalne izložbe, te nekoliko grupnih izložbi u regionu i u Europi. Od 2006. pod imenom Pas a kasnije Sretan Bor radi urbane intervencije, prvo na ulici a poslije na festivalima kao MUU (Zagreb), Škver (Mali Lošinj) te Bien Urbain (Francuska). Od 2010. član je HDLU-a u Zagrebu. Živi i radi u Beogradu (Srbija).

cargocollective.com/mariokolaric

Emilija Radojičić – EmaEmaEma (1989) je multimedijalna vizuelna umetnica koja trenutno živi, radi i studira u Beogradu. Uticaje prima iz prirode, snova i podsvesti. Radi u poljima crteža, slike, fotografije, muzike, animacije, objekata, VJinga, instalacije i urbanih intervencija (murala). Učestvovala je u brojnim street art kolaboracijama i projektima, domaćim i regionalnim, poput Škvera na Malom Lošinju i Muzeja ulične umetnosti (MUU) u Zagrebu. Do sada je realizovala nekoliko samostalnih i mnogobrojne grupne izložbe širom Evrope, kao kustos i kao umetnik.

www.emasdream.com

Maja Đorđević rođena je 1990. u Beogradu. Završila je srednju Dizajnersku školu u Beogradu, 2009. upisuje Fakultet likovnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Osnovne studije završila u klasi profesora Čedomira Vasića, a master studije završila u klasi profesora Milete Prodanovića. Izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Nagrade:

2014. Nagrada za slikarstvo „Rista i Beta Vukanović“
2014. Nagrada „Perspektive 13“ , Šok zadruga

2011. Dobitnica nagrade za crtež za II godinu, FLU

majadjordjevic.weebly.com

Nemanja Lađić je rođen u Beogradu 1984. Diplomirao je 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – vajarski otsek, klasa prof. Mrđana Bajića, a 2011 završio Transmedia program – postdiplomske studije u Briselu. Izlagao šest puta samostalno i učestvovao na tridesetak grupnih izložbi. Radi video radove i instalacije koje se bave optičkim/vizuelnim iluzijama, a inspirisani su tehnologijom, matematikom, digitalizacijom, graničnim oblastima fizičkog i digitalnog.

www.nemanjaladjic.com