Zvono galerija

Zvono galerija

01/09/2017

U veme opšte ekonomske i kulturne krize u Srbiji, 1993. godine, galerija “Zvono” otvorila je vrata mladim umetnicima koji tek završavaju likovnu akademiju i nalaze se na početku karijere.

Cilj galerije bio je da se okupe i neguju mladi talenti, da im se pomogne da načine prve korake u svetu umetnosti.

Tadašnji studenti, koji su izlagali u prvim godinama postojanja “Zvona”, danas su priznati umetnici, sa završenim postdiplomskim studijama na evropskim likovnim akademijama, stipendijama i nagradama, dok su neki postali predavači na likovnim akademijama u Srbiji.

Danas je “Zvono” ime koje znači upornost, istrajnost i posvećenost umetnosti bez kompromisa.

“Zvono” je i danas jedina privatna galerija kod nas, koja je prvenstveno posvećena mladima. Istvoremeno, to je i prostor koji privlači istaknute umetnike i institucije, mesto gde su se održavale značajne izložbe u sklopu Oktobarskog salona, Bijenala mladih u Vršcu, Real presence, Noći muzeja…

Galerija “Zvono” je 2005. predstavila svoje autore na sajmu umetnosti “Viennafair” u Beču i tako zvanično postala prva privatna galerija iz Srbije koja je izašla na evropsko umetničko tržište. Činjenica da su ovaj nastup zajednički podržale domaće institucije kulture i Erste Bank iz Beča govori o velikoj važnosti Galerije za mladu umetnost kod nas.

Kontinuirano prisustvo na relevantnim sajmovima savremene umetnosti (Viennafair, Art Fair 21, Art Moscow, Kunstart) potvrđuje da je “Zvono” i dalje galerija broj jedan u Srbiji.