Info dan Floating divan u Novom Sadu

Info dan Floating divan u Novom Sadu

19/10/2017

Sektor za međunarodnu saradnju Fondacije Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture, 18. oktobra 2017. u Kulturnom centru Novog Sada, organizovao je info dan “Floating divan“ predstavivši tom prilikom međunarodne pozive za finansiranje projekata iz kulture, sa osvrtom na primere dobre prakse u Evropi i saradnju u Dunavskom regionu.

Događaj je otvorio Vuk Radulović, rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Fondacije Novi Sad 2021 i predstavio dosadašnje i planirane aktivnosti Fondacije usmerene ka internacionalizaciji lokalne kulturne scene. Današnji „plutajući divan“ je izvrsna prilika da se predstave uspešni primeri iz prakse Dunavskog regiona i međunarodnih poziva za finansiranje kulturnih projekata. Ovo je samo još jedan mali korak ka podizanju kapaciteta Fondacije i našeg grada i postizanju zajedničkog cilja – da u u najboljem svetlu i ponosno ponesemo titulu centra evropske kulture 2021. godine.“ – rekao je Radulović.

Podršku događaju dala je i Antena Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija. Koordinatorka Antene Mina Radmilović Pjevac predstavila je novi poziv u okviru programa Kreativna Evropa fokusiran na evropske projekate saradnje. Obzirom da je 2018. godina kulturnog nasleđa u Evropskoj uniji, istaknute su i specifičnosti ove kategorije.

Márton Méhes, menadžer u kulturi i Dubravka Lazić sa Akademije umetnosti u Novom Sadu predstavili su DTP INTERREG platformu za kulturne projekte objašnjavajući značaj kohezione politike i transnacionalne saradnje. Meheš je dalje naveo, da Novi Sad ima potencijal da postane centar za međunarodnu saradnju u kulturi ističući da će 2018. godina biti godina kulturnog nasleđa, što će ujedno biti i fokus Novog Sada kao Evropske prestonice kulture u toj godini.

Kao primer dobre prakse u Evropi, predavanje na temu “Koordinacija rada institucija kulture“ održao je Paul Gessl, direktor NÖKU Holdinga u Sentk Poltenu, Austrija, navodeći ključne segmente radne strukture i smernice za internu koordinaciju aktivnosti kulturnih instutucija.

Sophie Deuer, projekt menadžer „EuroVienna“, govorila je o izgradnji kapaciteta i projektnom menadžmentu u institucijama kulture i predstavila alate za pronalaženje mogućnosti finansiranja iz EU fondova zemalja Dunavskog regiona.