Rezultati konkursa za književne prevode 2017

Rezultati konkursa za književne prevode 2017

17/11/2017

Objavljeni su rezultati konkursa za književne prevode. Izdavačke kuće iz Srbije svojom proaktivnošću i dobrim idejama ostvarile su veliki uspeh i Srbiju ponovo postavile na prvo mesto po broju odobrenih projekta na konkursu za književno prevođenje.

Odluka komisije na ovogodišnjem konkursu bila je usmerena ka podršci manjeg broja projekata većim iznosima sredstava, tako da je ukupno podržano 33 projekata književnog prevođenja.

Od prijavljena 22 projekta, 5 projekata domaćih izdavaških kuća je ostvarilo podršku programa Kreativna Evropa. Među najuspešnijima su i Bugarska sa 20 podnetih i 4 podržana projekta, kao i Hrvatska i BJR Makedonija sa po 3 uspešna projekta.

Čestitamo Samostalnoj agenciji za izdavaštvo Odiseja za projekat Old Continent, New People: Finding Your Own Place, Angenciji za izdavaštvo Štrik za projekat Women’s Decameron: for a new Renaissance in European literature, Kontrast izdavaštvu za projekat Europe: Different Journeys, One Destination, Izdavačkoj kući Arete za projekat European Literature Today: Universal Stories of Personal Revolutions i Preduzeću za grafičku i izdavačku delatnost Heliks za projekat Beyond horizons: cross-cultural mosaic of contemporary European fiction.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava izdavačkim kućama iz Srbije na ovogodišnjem konkursu za književne prevode iznosi 271.008,59 €. Više informacija o rezultatima konkursa pogledajte na sajtu Evropske komisije.