Godina evropskog kulturnog nasleđa je otpočela

Godina evropskog kulturnog nasleđa je otpočela

07/12/2017

Godina evropskog kulturnog nasleđa je danas zvanično otpočela ceremonijom u okviru Evropskog kulturnog foruma u Milanu. Obeležavanje stavlja u fokus pažnje bogatstvo evropskog kulturnog nasleđa, ukazujući na ulogu nasleđa u podsticanju zajedničkog osećaja identiteta i izgradnji budućnosti Evrope.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navračič, koji je danas zvanično otvorio Godinu evropskog kulturnog nasleđa, rekao je: “Kulturno nasleđe je u srcu evropskog načina života. Ono definiše ko smo i kreira osećaj pripadnosti. Kulturno nasleđe ne čini samo literatura, umetnost i predmeti, već i zanati koje učimo, priče koje pričamo, hrana koju jedemo i filmovi koje gledamo. Moramo ceniti i čuvati naše kulturno nasleđe za sledeće generacije. Ova godina proslave će biti izvanredna prilika da se ljudi, naročito mladi ljudi, ohrabre da istraže bogatu kulturnu raznolikost Evrope i razmišljaju o mestu koje kulturna baština zauzima u svim našim životima. To nam omogućava da bolje shvatimo prošlost i izgradimo našu budućnost.”

Cilj obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa je podizanje svesti o društvenom i ekonomskom značaju kulturne baštine. Hiljade inicijativa i događaja širom Evrope pružiće mogućnost uključivanja građana. Cilj je da se dođe do najšire moguće publike, naročito dece i mladih ljudi, lokalnih zajednica i ljudi koji su retko u kontaktu s kulturnim programima, kako bi promovisali zajednički osećaj svojine.

Za više informacija i praćenje glavnih aktivnosti obeležavanja Godine Evropskog kulturnog nasleđa pratite sajt Evropske komisije.

Takođe ovde: Q&A on the European Year of Cultural Heritage, i publikacija Spotlight on EYCH 2018.