Evropa: Različita putovanja, jedna destinacija

Evropa: Različita putovanja, jedna destinacija

01/02/2018

Kontrast izdavaštvo

Iznos dodeljenih sredstava: 59.870,80 €

U okviru projekta Evropa: Različita putovanja, jedna destinacija prevešćemo, publikovati, promovisati i distribuirati osam knjiga iz sedam različitih zemalja, koje su pisane na sedam različitih jezika i tri različita žanra. Sve knjige će biti štampane, publikovane kao elektronska izdanja, a zbirka poezije će biti dostupna i kao audio knjiga. Odabrane knjige nikada ranije nisu bile prevođene na srpski jezik. Centralna tema projekta je putovanje. Kroz vekove, kao zahtev pred civilizaciju stoji napredak. Nikada nismo znali šta bi mogla biti velika iskra značajnih promena: masivne migracije ili samo jedno putovanje pojedinca.

Ponekad, najveća putovanja su se odvijala ne u svemiru, već u duši. Takvi koraci napred su menjali lice Evrope, čineći je jačom, bogatijom, jedinstvenijom i humanijim mestom za život. Evropa je ponekad polazna tačka, a ponekad je krajnja destinacija. Iz tog razloga smo pažljivo odabrali osam nagrađenih Evropskih pisaca koji su stvarali dela u kojima je putovanje žarište, centralna ideja oko koje sve sve ostale kreću. Odabrani autori su priznati i višestruko nagrađivani za svoj rad. Četiri autora je nagrađeno nagradom Evropske unije za književnost: Riku Korhonen (Riku Korhonen) i Katri Lipson (Katri Lipson) su vodeći savremeni pisci iz Finske, estonska spisateljica Melic Fridental (Meelis Friedenthal) je proglašena za nacionalnu spisateljicu u 2012. godini, a Karen Gilec (Karen Gillece) je jedan od najboljih svežih glasova savremene irske proze.

Hoze Luis Peksoto (José Luís Peixoto) prepoznat je kao jedan od najznačajnijih pisaca u Portugalu danas, čija su dela prevedena na više od dvadeset jezika. Njegov rad je priznat od strane kritičara i poznatih pisaca poput Saramaga (Saramago), a takođe veoma je popularan među širokom publikom. Eugenio Montale (Eugenio Montale), dobitnik Nobelove nagrade, je institucija među evropskim pesnicima dvadesetog veka, dok će prevod monumentalnog dela Petra Visa (Peter Wisse) „Die Ästhetik des Widerstands“ najverovatnije biti jedan od većih književnih događaja u srpskom izdavaštvu u poslednjim godinama.